Sposób przygotowania:
10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.
Farsz szpinakowy
Składniki:
4 jajka
80 g posiekanego świeżego lub mrożonego szpinaku
łyżka orzeszków pinii
1 łyżka rodzynek
3 łyżki oliwy z oliwek
4 listki sałaty rzymskiej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka na twardo obrać ze skorupek, przekroić na pół, wyjąć żółtko. Szpinak poddusić do miękkości na oliwie, doprawić solą i pieprzem, dodać pokruszone żółtka, orzeszki pinii i rodzynki. Przygotowaną masę włożyć łyżeczką do wydrążonych białek. Na talerz położyć liście sałaty, postawić jajka, udekorować rodzynkami i orzeszkami pinii.