Sposób przygotowania:
10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.
Farsz tuńczykowy
Składniki:
8 jajek
puszka tuńczyka
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
cytryna
Sposób wykonania:
Tuńczyka osączyć, dodać żółtka, musztardę oraz majonez. Wszystko razem dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Można doprawić solą i pieprzem. Połówki białek nadziewać uzyskanym farszem. Faszerowane jajka ułożyć na półmisku, umieszczając pośrodku cząstki cytryny. Wstawić do lodówki do schłodzenia.