PRZEPISY NA WIELKANOC, FASZEROWANE JAJKA: Jajka faszerowane kolorowymi pastami - pasta łososiowa

2012-03-27 4:00

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

Sposób przygotowania:

10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.

Pasta łososiowa
Składniki:

8 jajek

100 g wędzonego łososia

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki majonezu

pieprz

Sposób przygotowania:

Żółtka zmiksować z posiekanym łososiem, dodać sok z cytryny i majonez, żeby pasta nie była zbyt sucha. Doprawić przed faszerowaniem do smaku pieprzem. Białka wypełnić masą.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki