PRZEPISY NA WIELKANOC, FASZEROWANE JAJKA: Jajka faszerowane kolorowymi pastami - Pasta z awokado

2012-03-27 4:00

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

Sposób przygotowania:

10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.

Pasta z awokado
Składniki:

4 jajka ugotowane na twardo

2 cebulki dymki

1 dojrzałe awokado

natka pietruszki

1 łyżka majonezu

ząbek czosnku

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Awokado obrać, pokroić na kawałki. Dymkę i natkę posiekać. Wszystkie składniki zmiksować, dodać majonez, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki