Sposób przygotowania:
10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.
Z migdałami
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
mała cebulka
3 łyżeczki śmietany
sól
pieprz
garść płatków migdałów
2 łyżki masła do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na połowę. Wyjąć białka z żółtkami. Jajka, cebulę posiekać, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać. Napełnić skorupki jajek farszem. Na wierzchu położyć płatki migdałów, lekko przycisnąć, by nie odpadły. Na rozgrzanym maśle ułożyć jajka skorupkami do góry, a farszem do dołu, smażyć, aż będą rumiane.