Sposób przygotowania:
10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.
Z sardynkami
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
4 sardynki
mała cebula
2 łyżki masła i śmietany
3 łyżki posiekanego koperku
łyżka oleju
tarta bułka
natka
Sposób przygotowania:
Jajka w skorupkach przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wyjąć, (by nie uszkodzić skorupek) białka z żółtkami i drobno pokroić. Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Wymieszać z jajkami, sardynkami, masłem, śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masą napełnić skorupki jajek, obsypać tartą bułką. Zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Przed podaniem posypać natką pietruszki.