PRZEPISY NA WIELKANOC, FASZEROWANE JAJKA: Jajka faszerowane na ciepło z szynką

2012-03-27 4:00

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

Sposób przygotowania:

10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.

Z szynką

Składniki:

8 jajek ugotowanych na twardo

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 ogórki konserwowe

50 g szynki

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

po 2 łyżki tartej bułki i ziaren sezamu do panierowania

Sposób przygotowania:

Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na połowę. Wyjąć łyżeczką białka i żółtka. Jajka, szynkę i ogórki pokroić w kostkę, dodać natkę, majonez, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić skorupki, obsypać tartą bułką zmieszaną z sezamem. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, kładąc panierowaną stroną na patelnię. Najlepiej podawać ciepłe, ale na zimno też smakują wybornie.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki