Sposób przygotowania:
10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.
Z szynką
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ogórki konserwowe
50 g szynki
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
po 2 łyżki tartej bułki i ziaren sezamu do panierowania
Sposób przygotowania:
Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na połowę. Wyjąć łyżeczką białka i żółtka. Jajka, szynkę i ogórki pokroić w kostkę, dodać natkę, majonez, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić skorupki, obsypać tartą bułką zmieszaną z sezamem. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, kładąc panierowaną stroną na patelnię. Najlepiej podawać ciepłe, ale na zimno też smakują wybornie.