Składniki ma 6 porcji:
6 jajek
2,5 kg ziemniaków
250 ml śmietany kremówki
6 ząbków czosnku
sól
pietruszka
Jak przygotować?
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, a następnie je ugotuj. Jednocześnie w małym garnku zagrzej śmietanę, dodaj zgnieciony czosnek i gotuj 2-3 minuty. Ziemniaki zmiksuj ze śmietaną i czosnkiem na gładką masę. Dodaj sól do smaku. Gotowe puree włóż do słoików a na wierzch wbij po jednym jajku. Zamknij wieczka. Następnie włóż słoiki do dużego garnka, wlej wodę do ich połowy wysokości i gotuj 7-8 minut, dopóki biała jajek się zetną (żółtka powinny zostać płynne). Następnie swoje danie udekoruj pietruszką.
Zobacz: Lista groźnych konserwantów w jedzeniu. UNIKAJ ICH!
Przeczytaj też: Odchudzasz się? Zjedz sushi!