PRZEPISY NA WIELKANOC: Jajka w sosie kaparowym

2012-03-27 4:00

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

Składniki:

8 jajek ugotowanych na twardo

6 łyżek majonezu

3 łyżki jogurtu

100 g marynowanych pieczarek

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanych kaparów

50 g szynki konserwowej

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Majonez połączyć z jogurtem. Kapary i pieczarki pokroić w kostkę, a szynkę w paseczki. Połączyć wszystkie składniki z sosem majonezowym. Doprawić solą i pieprzem. Jajka obrać ze skorupek, przekroić na połowę i ułożyć na sosie żółtkiem do góry.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki