Jak przechowywać barszcz czerwony? Ile może stać barszcz czerwony?
Zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Bądźmy szczerzy, przygotowanie ich wszystkich tuz przed świętami jest praktycznie niewykonalne, dlatego też wiele osób decyduje się na wcześniejsze ugotowanie lub upieczenie świątecznych potraw. Pierogi i uszka możesz z powodzeniem zamrozić. Co jednak z barszczem czerwonym? Okazuje się, że prawidłowo przechowywany może postać przez długi czas. Barszcz czerwony możesz zamrozić. Przed włożeniem go do zamrażarki porządnie go wystudź. Pamiętaj, że mrożona zupa może zwiększyć swoją objętość w zamrażarce dlatego też nwlej ja do naczynia na maksymalnie 3/4 jego wysokości. Najlepiej także wstrzymać się z jego ostatecznym przyprawianiem i zrobić to dopiero przed samym podaniem. Barszcz czerwony można także wekować w słoiki i przechowywać w lodówce. Taki barszcz czerwony może stać nawet kilka tygodni. Jak zawekować barszcz czerwony? Gorącą, gotującą się zupę przelej do słoików, szczelnie je zakręć. Słoiki ustaw do góry nogami i gdy będą wystudzone włóż do lodówki.