Przycinanie piwonii przed zimą chroni roślinę przed chorobami i szkodnikami oraz sprawia, że ogród wygląda estetycznie. Choć wysokie długie, lekko czerwieniejące pędy piwonii wyglądają dekoracyjnie jeszcze jesienią, to trzeba pamiętać o ich ścięciu, zanim pojawią się przymrozki. Niskie temperatury sprawią, że roślina nie tylko będzie wyglądała brzydko, ale i może nie odrodzić się w kolejnym sezonie.
Kiedy ścinać piwonie przed zimą? Zrób w tym terminie
Piwonie bylinowe obumierają dopiero jesienią. Mimo że kwiaty już dawno przekwitły, to liście jeszcze długo pozostają zielone, a we wrześniu powoli czerwienieją. Dlatego przycinanie powinniśmy zostawić do jesieni. Jednak trzeba to zrobić przed pierwszymi przymrozkami. Najlepiej do 15 października. Chociaż niektórzy ogrodnicy uważają, że przy ciepłej jesieni, cięcie można wykonać nawet z końcem listopada. Trzeba jednak pamiętać, że zbyt późne przeprowadzenie zabiegu może uszkodzić roślinę. Piwonie bylinowe przycinamy przed zimą przy użyciu ostrego sekatora. Pędy tniemy tuż nad ziemią. Dzięki temu wiosną odbiją silniejsze i zdrowsze, co przekłada się na obfitość kwitnienia. Ponadto w trakcie wzrostu piwonii, warto usuwać boczne pąki kwiatowe, pozostawiając jedynie pąk główny. Wtedy kwiatów będzie mniej, ale będą duże. Natomiast ścięcie szczytowych paków i pozostawienie bocznych, daje efekt większej liczby kwiatów, jednak o mniejszych rozmiarach. Po przekwitnięciu piwonii obcinamy kwiatostany wraz z fragmentem pędu. W ten sposób nie dopuszczamy do związania się owoców, które mogłyby negatywnie wpłynąć na kwitnienie w kolejnym sezonie.
ZOBACZ TEŻ: Zmieszaj z wodą i podlej wrzosy. Kwiaty będą kwitły aż do zimy