Najzdrowiej, gdy ziemniaki spożywamy bez żadnych sosów, najlepiej na zimno w sałatkach, ale bez majonezu. W ostudzonych ziemniakach część skrobi zamienia się w coś w rodzaju błonnika, który nie jest trawiony. Informacja ta ważna jest szczególnie dla cukrzyków, którzy ziemniaki w tej postaci mogą spożywać, a purée na gorąco jest dla nich niewskazane.
Ziemniaki doskonale smakują samodzielnie – upieczone, ugotowane lub usmażone. Nie jada się ich na surowo! Często podajemy je jako dodatek do dań głównych. Warto więc wiedzieć, z czym je podawać i z jakimi produktami najlepiej je komponować, smażyć, gotować czy piec.
Dobrze skomponować ziemniaka z dynią, porem, burakiem, selerem, kalafiorem, pietruszką, pasternakiem, pomidorem, czosnkiem, chrzanem, topinamburem, brukwią, kapustą, rukolą i szpinakiem. Połączenie niemal idealne to ziemniaki z cebulą. Są smaczne też z mizerią. Połączenie kartofli z warzywami jest dla organizmu bardzo wskazane i zdrowe.
Często zestawiamy ziemniaki z mięsem. Są smaczne z jagnięciną i boczkiem. Pasują do steku, do duszonej wołowiny, szczególnie w postaci purée. Wielu z nas nie wyobraża sobie lepszego dodatku do kurczaka niż pieczone razem z nim, na tej samej blasze, złociste ziemniaki. To, co nam smakuje, niekoniecznie idzie nam na zdrowie. Ziemniaki są dla organizmu neutralne, mięso natomiast to kopalnia białka. A mimo to według naukowców grupy te nie mogą być trawione i przyswajane jednocześnie. Białko wymaga kwaśnego środowiska, a węglowodany zasadowego. Zestawienie ziemniaków i mięsa może powodować zgagę, łuszczenie się ścianek żołądka i powstawanie gazów, a także wytwarzanie się szkodliwej substancji solaniny, która działa na nas jak środek nasenny. Znacznie lepiej mięso łączyć z kaszą lub ryżem, a ziemniaki spożywać w zupach i sałatkach.
Klasyka, czyli angielskie fish & chips to połączenie idealne, podobnie jak gotowany ziemniak i śledź. Frytki pasują do wszystkich ryb i owoców morza, nawet do krewetek, kalmarów, małży i ośmiornicy.
Więcej o ziemniakach dowiesz się z książki „Ziemniaki w roli głównej”. Tam też znajdziesz przepisy na smaczne sałatki, dania obiadowe, frytki, chipsy i inne. Książkę „Ziemniaki w roli głównej” kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby