Ziemniaki a dieta

i

Autor: Shutterstock

Z czym jeść ziemniaki, żeby nie utyć?

2019-10-17 9:25

Kartofle są niskokaloryczne (2 duże ugotowane dostarczają zaledwie 100 kcal). Łyżeczka masła to tylko 60 kcal. Oba produkty nie są więc bombą kaloryczną. Zjadane oddzielnie są wręcz godne polecenia. Ale zjadane łącznie – niestety, tuczą!

Najzdrowiej, gdy ziemniaki spożywamy bez żadnych sosów, najlepiej na zimno w sałatkach, ale bez majonezu. W ostudzonych ziemniakach część skrobi zamienia się w coś w rodzaju błonnika, który nie jest trawiony. Informacja ta ważna jest szczególnie dla cukrzyków, którzy ziemniaki w tej postaci mogą spożywać, a purée na gorąco jest dla nich niewskazane.

Ziemniaki doskonale smakują samodzielnie – upieczone, ugotowane lub usmażone. Nie jada się ich na surowo! Często podajemy je jako dodatek do dań głównych. Warto więc wiedzieć, z czym je podawać i z jakimi produktami najlepiej je komponować, smażyć, gotować czy piec.

Dobrze skomponować ziemniaka z dynią, porem, burakiem, selerem, kalafiorem, pietruszką, pasternakiem, pomidorem, czosnkiem, chrzanem, topinamburem, brukwią, kapustą, rukolą i szpinakiem. Połączenie niemal idealne to ziemniaki z cebulą. Są smaczne też z mizerią. Połączenie kartofli z warzywami jest dla organizmu bardzo wskazane i zdrowe.

Często zestawiamy ziemniaki z mięsem. Są smaczne z jagnięciną i boczkiem. Pasują do steku, do duszonej wołowiny, szczególnie w postaci purée. Wielu z nas nie wyobraża sobie lepszego dodatku do kurczaka niż pieczone razem z nim, na tej samej blasze, złociste ziemniaki. To, co nam smakuje, niekoniecznie idzie nam na zdrowie. Ziemniaki są dla organizmu neutralne, mięso natomiast to kopalnia białka. A mimo to według naukowców grupy te nie mogą być trawione i przyswajane jednocześnie. Białko wymaga kwaśnego środowiska, a węglowodany zasadowego. Zestawienie ziemniaków i mięsa może powodować zgagę, łuszczenie się ścianek żołądka i powstawanie gazów, a także wytwarzanie się szkodliwej substancji solaniny, która działa na nas jak środek nasenny. Znacznie lepiej mięso łączyć z kaszą lub ryżem, a ziemniaki spożywać w zupach i sałatkach. 

Klasyka, czyli angielskie fish & chips to połączenie idealne, podobnie jak gotowany ziemniak i śledź. Frytki pasują do wszystkich ryb i owoców morza, nawet do krewetek, kalmarów, małży i ośmiornicy.

 

Więcej o ziemniakach dowiesz się z książki „Ziemniaki w roli głównej”. Tam też znajdziesz przepisy na smaczne sałatki, dania obiadowe, frytki, chipsy i inne. Książkę „Ziemniaki w roli głównej” kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

 

Ziemniaki w roli głównej

i

Autor: Piotr Dąbrowski

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają