Jak nie pomylić grzybów przy ich zbieraniu

2018-07-17 13:29

Kochamy grzyby, wszystkie borowiki, kanie, podgrzybki, kurki, maślaki, rydze... Ale największy problem w tym, że niektóre z tych jadalnych mają swoje sobowtóry niejadalne, a nawet silnie trujące! Najgorsze, że do złudzenia przypominają te jadalne. Podpowiadamy, jak odróżnić jedne od drugich.

Jak odróżniać grzyby jadalne od niejadalnych

i

Autor: Shutterstock Jak sie nie pomylić i odróżnić grzyby jadalne od tych niejadalnych, a nawet trujących

BOROWIK I NIEJADALNY GORYCZAK

Borowik szlachetny

i

Autor: Shutterstock BOROWIK SZLACHETNY (Boletus edulis)
Goryczak a borowik

i

Autor: Redakcja, Archiwum prywatne GORYCZAK ŻÓŁCIOWY (Tylopilus felleus)

Borowik szlachetny (Boletus edulis) to najsmaczniejszy i najbardziej pożądany grzyb leśny, z daleka wyglądający niemal identycznie jak goryczak. Borowik ma dość śliski kapelusz, a goryczaka pokrywa delikatny meszek. Goryczak od łagodnego borowika różni się też gorzkim smakiem,  a jego trzon pokrywa brązowa siateczka, u borowika siateczka jest wyraźnie biała.

UWAGA! Borowik szatański to też potoczne określenie goryczaka żółciowego (nie jest trujący, ale skutecznie psuje smak każdej potrawy). Tymczasem są to dwa różne grzyby. Młode egzemplarze goryczaka i borowika szatańskiego  (Boletus satanas, silnie trujący) są do siebie podobne – mają żółte lub jasnobrązowe kapelusze i żółtawe trzony tej samej wielkości. 

 

GĄSKA I TRUJĄCY MUCHOMOR

Gąska zielonka to mały grzyb, który łatwo pomylić z młodymi, niewielkich rozmiarów muchomorami. Ma podobną do nich barwę, ale nie ma ani pochewki u podstawy trzonu, ani pierścienia pod kapeluszem i ma żółte blaszki oraz łuseczkowatą fakturę kapelusza.

UWAGA! Muchomor to silnie trujący grzyb, jego spożycie często kończy się śmiercią.

GĄSKA I TRUJĄCY MUCHOMOR

i

Autor: Shutterstock GĄSKA ZIELONKA (Tricholoma equestre)
GĄSKA I TRUJĄCY MUCHOMOR

i

Autor: Shutterstock MUCHOMOR SROMOTNIKOWY (Amanita phalloides)

KANIA I TOKSYCZNY MUCHOMOR

KANIA I TOKSYCZNY MUCHOMOR

i

Autor: Shutterstock CZUBAJKA KANIA (Macrolepiota procera)
KANIA I TOKSYCZNY MUCHOMOR

i

Autor: Shutterstock TOKSYCZNY MUCHOMOR SROMOTNIKOWY (Amanita phalloides)

Nie zbieramy małych, nierozwiniętych jeszcze kani, bo od muchomora sromotnikowego potrafi je odróżnić tylko wytrawny grzybiarz, i to nie zawsze! Za to dorosłe osobniki tych grzybów już się różnią – kapelusz kani, a właściwie czubajki kani, pokrywają przyrośnięte, odstające łuseczki, muchomor sromotnikowy ma skórkę niemal gładką, z wrośniętymi ciemniejszymi włókienkami przy brzegu (miąższ ma biały i po przełamaniu nie zmienia koloru). Pierścień pod kapeluszem kani jest wełniasty i można go przesuwać po trzonie, muchomora jest strzępiasty i nie da się go przesunąć. Podstawa trzonu kani jest bulwiasta i zgrubiała, ale nie ma pochewki, a podstawa trzonu muchomora ma pochewkę. UWAGA! Zjedzenie muchomora sromotnika powoduje w najlepszym przypadku nieodwracalne zniszczenie wątroby, w najgorszym – śmierć. Objawy pojawiają się dopiero po ośmiu godzinach, gdy toksyny są już we krwi. Wątpliwości należy rozstrzygać zawsze na rzecz muchomora i nie zbierać grzybów, co do których mamy nawet najmniejsze podejrzenia.

RYDZ I NIEJADALNY MLECZAJ WELNIANKA

RYDZ I NIEJADALNY MLECZAJ WELNIANKA

i

Autor: Shutterstock MLECZAJ RYDZ (Lactarius deliciosus)
RYDZ I NIEJADALNY MLECZAJ WELNIANKA

i

Autor: Shutterstock MLECZAJ WEŁNIANKA (Lactarius torminosus)

PODGRZYBEK I NIEJADALNY GORYCZAK

Spód kapelusza podgrzybka brunatnego  przy najlżejszym dotknięciu sinieje i po tym można go odróżnić od goryczaka purpurowozarodnikowego, którego rurki na spodzie różowieją. UWAGA! Goryczak bardzo nieładnie pachnie.

PODGRZYBEK I NIEJADALNY GORYCZAK

i

Autor: Shutterstock PODGRZYBEK BRUNATNY (Boletus badius)
PODGRZYBEK I NIEJADALNY GORYCZAK

i

Autor: Shutterstock GORYCZAK PURPUROWO-ZARODNIKOWY (Tylopilus porphyrosporus)

Artykuł pochodzi z książki "Grzyby".

Sprawdzone przepisy w książce Grzyby

i

Autor: Dorota Umińska Książka już w sprzedaży!

Książkę „Grzyby” kupisz na stronie www.sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonikach prasowych.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki