Specjalista żywieniowy Leszek Klimas, twórca autorskiego programu żywieniowo-treningowego Efekt Klimasa, zawodowo zajmuje się leczeniem otyłości. Zaufali mu już Edyta Górniak, Ewa Kasprzyk i Filip Hajzer. Z okazji Wielkanocy dzieli się z Czytelnikami Super Expressu 5 sprawdzonymi patentami na odchudzone potrawy:
- Zrezygnuj ze smażenia, postaw na duszenie, pieczenie w piekarniku lub grillowanie
- Sałatkę jarzynową przygotuj w połączeniu odrobiny majonezu z jogurtem naturalnym
- Wybierz chude mięso: drobiowe lub chudą część wołowiny, w tym chude wędliny
- Z ciast najlepszy będzie sernik na twarogu chudym lub półtłustym
- Żurek nie wymaga zabielania, wywar przygotuj na chudym mięsie lub warzywach
– Warto, aby talerzu znalazły się różnokolorowe, surowe warzywa. Najlepiej bez dodatku tłuszczu, ponieważ jest go wystarczająco dużo w świątecznych daniach. Wówczas najlepiej, aby warzywa stanowiły połowę porcji. To jakie proporcje powinny stanowić pozostałe produkty zależy od dania, które wybierzemy – przekonuje Leszek Klimas.
– Popularna sałatka jarzynowa powinna zajmować około 1/4 talerza. Warto sięgnąć po danie będące dobrym źródłem białka, które nas nasyci. Sięgając np. po pieczoną polędwicę, powinniśmy zapełnić pozostałą 1/4 talerza – wyjaśnia specjalista i dodaje. – Oczywiście nie chodzi o to, aby wypełnić talerz po brzegi i się przejeść. Zachowajmy zdrowy rozsądek.
– Przy wybieraniu innych potraw, kierujmy się ogólnymi zasadami zdrowego talerza: 50 proc. talerza powinny stanowić warzywa, najlepiej aby były różnorodne. 25 proc. talerza powinno zajmować mięso lub zamiennie ryba, nabiał, czy nasiona roślin strączkowych i 25 proc. produkty będące źródłem węglowodanów: kasze, makaron pełnoziarnisty, ryż lub ziemniaki. Nie należy przesadzać z ilością tłuszczu w posiłku.
– Po popularnego mazurka lub kawałek sernika sięgnijmy kilka godzin później, najlepiej po wspólnej rodzinnej aktywności – zaleca trener gwiazd. – Do picia wybierzmy wodę, napar ziołowy lub owocową herbatę. Gazowane, słodkie napoje i soki, to praktycznie puste kalorie.
– Nałóżmy ulubione potrawy na talerz i nie sięgajmy po kolejne dokładki. Najwyżej w drugi dzień świąt zjemy drugą porcję – radzi specjalista. – Celebrujmy świąteczny posiłek, jedząc powoli i ciesząc się towarzystwem bliskich nam osób.
Zobacz niżej przepis na wysokobiałkowy sernik bez cukru.

i
Przepis na świąteczny sernik bez cukru
Dietetyczki centrum leczenia otyłości Leszka Klimasa na święta polecają sernik wysokobiałkowy. Z tym wypiekiem Efekt Klimasa gwarantowany!
Składniki:
1 kg zmielonego,
chudego twarogu
10 jajek
250 g erytrytolu
250 g masła
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 2000
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na 30 min. przed przyrządzeniem i pozostawić w temperaturze pokojowej.
- Zaczynamy od rozdzielenia żółtek od białek.
- Następnie należy ubić masło, aż będzie puszyste. W trakcie ubijania dodajemy po jednym żółtku.
- Wsypujemy erytrytol i chwilę mieszamy. Dodajemy twaróg, mąkę i całość dokładnie miksujemy. Aby nie było grudek erytrytolu.
- W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Otrzymaną pianę delikatnie mieszamy z masą serową.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st., bez termoobiegu.
- Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wkładamy do piekarnika na około 1 godz.
- Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu należy zostawić ciasto na kilka minut w formie, aż temperatura stopniowo się obniży. I dopiero przestudzony sernik wyjmujemy z formy. Można wierzch ciasta oprószyć sproszkowanym erytrytolem.