Zioła obniżające poziom cukru we krwi stosować mogą osoby ze stwierdzoną cukrzycą. Sprawdzą się one również w stanie przedcukrzycowym, jak i przy lekkim podwyższeniu poziomu cukru we krwi.
Działanie tych ziół opiera się na usprawnianiu pracy trzustki oraz wątroby, a także na wspieraniu prawidłowej gospodarki węglowodanowej i prawidłowych przemian glukozy, pod wpływem insuliny. Z tego powodu, skutkiem ich stosowania nie będzie jedynie obniżony poziom cukru, lecz także zmniejszenie lub nawet wyeliminowanie dolegliwości, które towarzyszą wahaniom poziomu glukozy we krwi.
Jeśli zamierzasz podjąć się kuracji ziołowej, koniecznie skontaktuj się z lekarzem. Ważne jest bowiem, aby zioła były nie tylko odpowiednio dobrane, ale również – aby nie wchodziły w interakcję z lekami przepisanymi przez lekarza.
Zioła, które powszechnie uważa się za najskuteczniejsze w obniżaniu poziomu cukru we krwi, to:
- Kora cynamonu
- Kozieradka
- Kwiat bzu czarnego
- Liście borówki czernicy
- Liście poziomki
- Mniszek lekarski
- Morwa biała
- Owoc jałowca
- Pokrzywa
- Szałwia lekarska
- Ziele rutwicy