Maseczka dla skóry szorstkiej:
Papka z ziemniaka - ugotowanego zimniaka rozgniatamy i mieszamy z żółtkiem i odrobiną mleka. Następnie rozprowadzamy na twarzy. Maseczka przyniesie najlepszy efekt, jeśli przykryjemy ją ciepłą gazą. Wtedy lepiej będzie wnikać w skórę. Po 15 minutach zmywamy.
Maseczka z pomidorów - obranego ze skórki pomidora miksujemy z odrobiną mleka i nakładamy na twarz na 15 minut. Rozjasni i nawilży cerę.
Maseczki dla skóry przesuszonej:
Maseczka z groszkiem - rozgnieciony groszek mieszamy z kefirem i nakładamy na twarz. Zmywamy po 20 minutach.
Liftingująca pianka ogórkowa - utartego na tarce ogórka i odcedzonego z soku mieszamy z białkiem jaja ubitym na piankę. Taką papkę rozprowadzamy na twarzy i po 15 minutach zmywamy.