Jak dbać o deskę do krojenia? Ważne porady, które sprawią, że będzie jak nowa
Deska do krojenia to absolutnie podstawa w każdej kuchni. Niestety, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że deskę do krojenia należy odpowiednio pielęgnować i o nią dbać. Pierwszą i najważniejszą zasadą jest posiadanie innej deski do krojenia mięsa. Surowe mięso nie powinno być krojone na tej samej desce co warzywa, owoce i pieczywo. Warto również pamiętać, że deska do krojenia mięs powinna być dokładnie myta w ciepłej wodzie. Najprostsze w obsłudze są deski szklane, najłatwiej wyczyścić. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku desek plastikowych. Po jakimiś czasie mogą się w nie wżerać wszelkiego rodzaju bakterie i drobnoustroje. Szczególnej pielęgnacji wymagają deski drewniane. W ostatnim czasie to najpopularniejszy rodzaj desek do krojenia, są wygodne, długotrwałe i dobrze prezentują się w kuchni.
Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia? Rób to raz w miesiącu
Drewniane deski do krojenia prócz odpowiedniego czyszczenia wymagają także impregnacji. Tak dobrze przeczytaliście, trzeba je impregnować. Zaleca się, by zrobić to kiedy deska jest nowa, a potem powtarzać raz w miesiącu. Najlepiej robić to tłustym impregnatem naturalnym. Idealnie sprawdzi się olej lniany. Słoje naolejowanego drewna pęcznieją dzięki czemu nie przepuszczają bakterii. Dodatkowo, tak zaimpregnowana deska nie wchłania zapachów i dłużej pozostaje jak nowa.