Jak dbać o deskę do krojenia?

i

Autor: Shutterstock Jak dbać o deskę do krojenia?

Co zrobić, by deska służyła latami?

Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Całe życie robiłaś to źle, a na Twojej desce do krojenia mogły rozwijać się bakterie

2022-10-18 11:45

Deskę do krojenia ma w domu każdy i to najczęściej w liczbie większej niż dwie sztuki. Wiele osób często wybiera drewniane deski do krojenia, wyglądają one estetycznie i są wygodne w użytkowaniu. Mało osób jednak wie, że o deskę do krojenia należy odpowiednio dbać. Aby była czysta i nie zbierały się na niej bakterie i drobnoustroje powinno się ją prawidłowo czyścić. Zobacz, jak dbać o deskę do krojenia, by była czysta i służyła Ci przez długie lata.

Jak dbać o deskę do krojenia? Ważne  porady, które sprawią, że będzie jak nowa 

Deska do krojenia to absolutnie podstawa w każdej kuchni. Niestety, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że deskę do krojenia należy odpowiednio pielęgnować i o nią dbać. Pierwszą i najważniejszą zasadą jest posiadanie innej deski do krojenia mięsa. Surowe mięso nie powinno być krojone na tej samej desce co warzywa, owoce i pieczywo. Warto również pamiętać, że deska do krojenia mięs powinna być dokładnie myta w ciepłej wodzie. Najprostsze w obsłudze są deski szklane, najłatwiej wyczyścić. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku desek plastikowych. Po jakimiś czasie mogą się w nie wżerać wszelkiego rodzaju bakterie i drobnoustroje. Szczególnej pielęgnacji wymagają deski drewniane. W ostatnim czasie to najpopularniejszy rodzaj desek do krojenia, są wygodne, długotrwałe i dobrze prezentują się w kuchni. 

Zobacz także: Pokojówka zdradziła odlotowy sposób na poprawne pranie ręczników. Dzięki temu pozbędziesz się bakterii i ręczniki będą czyściutkie

Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia? Rób to raz w miesiącu

Drewniane deski do krojenia prócz odpowiedniego czyszczenia wymagają także impregnacji. Tak dobrze przeczytaliście, trzeba je impregnować. Zaleca się, by zrobić to kiedy deska jest nowa, a potem powtarzać raz w miesiącu. Najlepiej robić to tłustym impregnatem naturalnym. Idealnie sprawdzi się olej lniany. Słoje naolejowanego drewna pęcznieją dzięki czemu nie przepuszczają bakterii. Dodatkowo, tak zaimpregnowana deska nie wchłania zapachów i dłużej pozostaje jak nowa.  

Sonda
Impregnowałaś/eś kiedykolwiek deskę do krojenia?
W.KRASKA: UBOLEWAM, ŻE ZAPOMNIELIŚMY O COVIDZIE

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki