Listopad to miesiąc, w którym problemy trawienne dotykają coraz więcej osób. Lawinowo wzrasta w tym miesiącu spożycie słodyczy i fast-foodów stosowane na chandrę jesienną, czyli obniżenie nastroju z powodu przygnębiającej pogody. Szaro bura pogoda, często deszczowa i do tego ciągły brak słońca. Słodyczami najlepiej poprawić sobie szybko humor.
Mało słońca,mało ruchu
Nieodpowiednia dieta, jedzenie w pośpiechu, stres, mała aktywność fizyczna, żywność wysoce przetworzona wpływają na pracę całego przewodu pokarmowego przypomina dietetyk Katarzyna Stelagowska. Mogą pojawić się bóle, wzdęcia, zaparcia. Na zaparcia skarżą się miliony ludzi na całym świecie – dotyczą nawet ¼ populacji krajów rozwiniętych.
Listopadowe zaparcia
O zaparciach mówimy, gdy wypróżnienie występuje rzadziej niż 3 razy w tygodniu lub gdy zmienia się konsystencja stolca – staje się twardy, zbity, oddawany z trudnością. Przyczyn zaparć jest wiele, ale najczęściej związane są ze stylem życia i nieprawidłowym żywieniem. Winowajcą jest stres, pośpiech, spożywanie fast-foodów, żywności przetworzonej i ubogiej w błonnik, jedzenie w pośpiechu, mała aktywność fizyczna, ale również stosowane leki, czy choroby.
Jak walczyć z zaparciami?
Jako pierwsze aktywność fizyczna – mięśnie brzucha muszą pracować! A zatem pomimo brzydkiej pogody wychodź na powietrze, nawet w nocy. Stres i pośpiech – staraj się ograniczać, stosować formy relaksacji. Porozmawiaj z lekarzem o skutkach ubocznych stosowanych leków.
Zmień nawyk żywienia!
Włącz do codziennego jadłospisu produkty bogate w błonnik – warzywa, owoce, ciemne pieczywo i kasze. Pamiętaj o dobrym nawodnieniu organizmu – pij minimum 1,5 litra płynów, aby nie dopuszczać do odwodnienia. Jedz regularne posiłki – 4-5 w ciągu dnia, dokładnie gryząc i żując produkty, nie spiesząc się. Unikaj produktów wolno trawionych: szparagów, grochu, fasoli, grzybów, orzechów. Zrezygnuj (lub chociaż ogranicz) spożycie słodyczy i fast-foodów. Uważaj również na tłuszcze, smażenie.
Masaże brzucha na jesień
Pomocne mogą okazać się również masaże brzucha, ciepłe okłady, zaprzestanie palenia tytoniu, czy oddawanie stolca w momencie pojawienia się parcia, nie odkładanie wypróżnienia na później. Wśród produktów wybieraj: pieczywo razowe, żywnie, pumpernikiel, graham, ryż brązowy, płatki jęczmienna, owsiane, otręby, kaszę gryczaną, jęczmienną, pęczak, owoce świeże i suszone, warzywa. Są one dobrym źródłem błonnika, który zwiększa masę stolca i jego rozmiękczanie – ułatwia to perystaltykę jelitową. Wśród mięs wybieraj chude gatunki – cielęcinę, królika, kurczaka, indyka, wołowina, chude ryby (dorsz, sola, szczupak, mintaj, sandacz, flądra, leszcz). Jajka jedz gotowane na miękko lub na parze. Z nabiału wybieraj mleko świeże, zsiadłe, kefiry, jogurty o zawartości tłuszczu do 2%, chudy ser twarogowy.
Zrezygnuj z ciast
Wśród deserów musimy zrezygnować z czekolady i kakao, ciast i tortów, wysokosłodzonych dżemów. Z przypraw wybieraj naturalne zioła – wspomagają pracę przewodu pokarmowego (koperek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, anyż, cynamon), ograniczaj ostre przyprawy, ocet, musztardę i sól. Dobroczynne działanie na przewód pokarmowy mają produkty fermentowane – jogurty, kefiry, kiszona kapusta czy ogórki, dzięki zawartości bakterii probiotycznych odbudowują florę bakteryjną w jelitach, pamiętaj o nich codziennie.