Warzywa do przechowywania muszą być świeżo zebrane, niezwiędnięte i nieuszkodzone. W przeciwnym razie będą gnić i pleśnieć. Sposoby przechowywania są różne. Oto najlepsze z nich:
- Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę, selery, ziemniaki, buraki) można aż do wiosny trzymać w piwnicy. Musi ona jednak spełniać pewne warunki: być przewiewna, mieć dość niską temperaturę - zimą ponad 0 st. C, latem poniżej 10 st. C i optymalną wilgotność. Najlepiej warzywa ułożyć w ażurowych skrzynkach i posypać wilgotnym piaskiem. Ważne, aby odciąć nać, oczyścić je z ziemi.
- Kapustę głowiastą najlepiej przechowywać tak jak warzywa korzeniowe, ale nie posypywać piaskiem. W ten sposób zachowa świeżość około 5 miesięcy.
- Cebulę i czosnek należy przechowywać w suchym chłodnym miejscu, najlepiej zapleść w warkocze i powiesić.
- Warzywa kiszone - kapustę, ogórki można trzymać nawet przez 7 miesięcy.
- Warzywa mrożone - nie zmieniają smaku i wyglądu, nie tracą wartości odżywczych przez ok. 8 miesięcy.
Uwaga! Warzywa nie powinny być trzymane w foliowych, szczelnie zamkniętych opakowaniach, ponieważ takie przechowywanie spowoduje ich gnicie..