Najważniejszy jest wybór grilla. Aby grillowanie było czystą przyjemnością, trzeba wybrać taki grill, który spełni nasze wymagania. Do wyboru mamy grille węglowe, gazowe i elektryczne, małe, duże, stacjonarne lub przenośne. Przy wyborze grilla warto zadać sobie pytanie: jak często, gdzie i dla ilu osób będziemy grillować?
Jeśli będziemy go używać na tarasie lub balkonie, sprawdzi się elektryczny. Ale jeśli będziemy grillować w ogrodzie lub na kempingu, raczej wybierzmy węglowy lub gazowy.
Na wakacje czy do ogrodu?
Na wakacyjne wyprawy najlepiej sprawdzi się przenośny grill metalowy. Jest tani, lekki i zajmuje niewiele miejsca. Niestety, szybko się deformuje i posłuży nie dłużej niż sezon.
Jeśli chcemy, żeby postał kilka lat w ogrodzie, warto kupić model żeliwny. Te uchodzą za najlepsze. Równomiernie się nagrzewają i długo trzymają ciepło, dzięki czemu potrawa szybciej się piecze. Co więcej, ich ciężar zapewnia odpowiednią stabilność. Wyposażone są w półkę pod paleniskiem, na której możemy położyć akcesoria do grillowania. Sprawdza się też grill murowany. To droższa inwestycja, ale za to spełni nasze wszystkie wymagania. Taki grill pozwala uzyskać bardzo wysoką temperaturę, przygotujemy na nim jedzenie dla wielu gości i będzie służył nam przez lata.
Jakie akcesoria
Równie ważne są przybory do grillowania. Podstawą są: szczypce, łopatka, długi widelec, pędzelek do smarowania potraw. Warto zaopatrzyć się również w folię aluminiową, przyda się ona do zawinięcia ryb czy owinięcia warzyw, tak aby nie traciły soku i nie przypalały się. Niezbędne są też tacki aluminiowe z profilowanym dnem i otworkami umożliwiającymi odprowadzanie tłuszczu oraz szpikulce do szaszłyków.
Zobacz: Grillowane przekąski! Zobacz, co możesz przygotować na grillu!