Smażenie to najpopularniejszy sposób na przyrządzanie ryb w polskich domach. Okazuje się jednak, że najgorszy z możliwych, bo przez smażenie ryby tracą wartościowe kwasy omega3. Zdaniem dr Radosława Kowalskiego z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, Polacy powinni zmienić swoje nawyki żywieniowe związane z rybami!
Zobacz też: Wołowina i ryby dla bogatych Polaków, ziemniaki i margaryna - dla ubogich
- Dominująca ryba w panierce musi odejść w niepamięć. Panierowanie ryb w bułce tartej lub mące, a następnie jej smażenie w oleju prowadzi nie tylko do największych strat w zawartości kwasów omega3, bo szybko się one utleniają, ale także wprowadza węglowodany i tłuszcze wielonienasycone długołańcuchowe, mniej korzystne dla naszego zdrowia - powiedział dr Kowalski.
Jak przyrządzać rybę?
Według naukowca, najlepszymi sposobami na przyrządzanie ryb są: gotowanie, pieczenie lub grillowanie. Wszystko zależy od typu ryby. Do gotowania dobrze jest wykorzystać ryby chude i średnio tłuste (okoniowate lub karpiowe, np. flądry i dorsze). Do pieczenia nadaje się karp lub pstrąg, a także większość ryb morskich: labraks, dorada czy morszczuk. Z kolei grillowanie jest doskonałe dla ryb tłustych: łososia czy makreli.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail