Zapalenie płuc mogą wywołać wirusy, bakterie, grzyby. Niezależnie od przyczyny jest to schorzenie poważne. Niewłaściwie leczone lub niedoleczone może nawet zakończyć się śmiercią.
Początkowe objawy zapalenia płuc mogą być mylone z objawami innych stanów zapalnych dróg oddechowych. Należą do nich: ból mięśni, osłabienie, gorączka, dreszcze, poty, suchy kaszel. O tym, że jest to zapalenie płuc, może świadczyć:
- szybko rosnąca wysoka gorączka (ale są też postacie bezgorączkowe),
- kaszel z wykrztuszaniem ropnej plwociny,
- ból zlokalizowany w klatce piersiowej,
- ból przy wdechu,
- skrócenie oddechu.
Dla tzw. atypowego zapalenia płuc charakterystyczny jest suchy i męczący kaszel, który pojawia się powoli, do tego dołączają bóle głowy, gardła, mięśni, nudności, wymioty, biegunki.
Zrób RTG płuc
Jak lekarze rozpoznają zapalenie płuc? Podczas badania pacjenta, przykładając palce dłoni do jego klatki piersiowej i uderzając w nie palcami drugiej ręki, z pewnością wychwyci charakterystyczne rzężące dźwięki świadczące o zapaleniu płuc. Jednak w celu potwierdzenia rozpoznania konieczne jest wykonanie badania radiologicznego klatki piersiowej i badań laboratoryjnych krwi i plwociny.
Nie tylko antybiotyki
Zapalenie płuc najczęściej wymaga terapii antybiotykowej, ale w zależności od podłoża choroby stosuje się także leki przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Pomocne są leki łagodzące objawy, jak np. środki wykrztuśne.
Gdy dopadnie cię choroba:
- Kilka razy dziennie popijaj napary z lipy, podbiału, anyżku, kwiatu bzu czarnego
- Ustaw w pomieszczeniu, w którym przebywasz, nawilżacz powietrza
- Kiedy masz wilgotny kaszel, nie stosuj środków wykrztuśnych, bo utrudnią usuwanie wydzieliny
- Poproś, aby kilka razy dziennie ktoś oklepywał ci plecy (stuloną dłonią), co ułatwi odkrztuszanie
- Stosuj dietę składającą się z owoców, jarzyn, bulionu z kury i innych tzw. czystych zup