Jajka to nieodłączny element Wielkanocy. Wkładamy je do wielkanocnej święconki, robimy z nich pisanki, podajemy na świąteczny stół. Jednym słowem – jajka żądzą. Dlatego przed świętami warto zastanowić się jakie jajka kupić. Najlepiej takie, które pochodzą z ekologicznych, wiejskich gospodarstw. Dlaczego? Po prostu kura, która może swobodnie biegać po podwórzu i spokojnie dzióbie to, na co ma ochotę znosi jajka lepszej jakości, niż ta z chowu klatkowego. Bardzo ważną kwestią, obok jakości jajek jest też ich świeżość. Jak sprawdzić, które jajko jest świeże, a które nie? Wystarczy włożyć jajka do naczynia z osoloną wodą. Jako świeże opadnie na dno pojemnika, jajko nieświeże będzie pływało na powierzchni wody. Dzieje się tak, ponieważ jajko, które jest już długo przechowywane traci wodę, a zwiększa się zawartość w nim powietrza.
Oczywiście nie jest możliwe, by wybrać się do sklepu z garnkiem napełnionym wodą i zanurzaćw niej jajka. Jeśli jednak po powrocie do domu stwierdzimy, że kupione przez nas jajka są nieświeże, mamy prawo do reklamacji. Wystarczy, że okażemy w sklepie paragon i wybierzemy się z reklamacją w ciągu trzech dni od zakupu. A jak powinno wyglądać świeże jajko już po rozbiciu? Żółtko jajka powinno mieć zwartą strukturę i wyglądać na jędrne. Ważne jest też to, by przy rozbijaniu skorupka zbyt nie popekała, inaczej jej małe odłamki wymieszają się z jajkiem. A usuwanie drobinek wbrew pozorom nie jest łatwe.