- Powinniśmy jeść 5 małych posiłków dziennie, co 3 godziny - zdradza ekspert. Jego zdaniem największym błędem w diecie jest jedzenie jednego posiłku dziennie, wieczorem po powrocie z pracy. Co jeszcze radzi?
- Jedzmy dania lekkostrawne, a nie wysoko przetworzone. W ćwiczeniach wyznaczmy konsekwentny rytm, np. trenujmy dwa razy w tygodniu - mówi spec od fitnessu. I zdradza jadłospis, który pozwoli zrzucić około 1 kg nadwagi w ciągu tygodnia.
Jadłospis
Śniadanie:
Musli naturalne lub płatki owsiane, najlepiej z suszonymi owocami lub z żurawiną. Do tego chude mleko, jogurt lub woda. Osoby z gorszą przemianą materii płatki owsiane powinny zalewać mlekiem. Można dorzucić nieco serka, nie słodkiego (porcja około 140 g).
Drugie śniadanie:
100 g wędzonej ryby z surówką, kromka pieczywa razowego
Obiad:
Talerz dzielimy na trzy części: połowę zajmują warzywa, 1/4 ryż, makaron lub nawet ziemniaki, 1/4 mięso - nie smażone, tylko pieczone, gotowane lub grillowane
Podwieczorek:
Galaretka z niewielką ilością owoców do smaku - ale nie całe jabłko, tylko ścinki jabłka. Zdradliwe przy odchudzaniu są kaloryczne banany, arbuzy i dynia.
Kolacja:
Bez węglowodanów, czyli bez pieczywa, makaronów, ziemniaków. Najlepsza będzie sałatka z kurczaka z dużą ilością warzyw.