Jak się nie dać przeziębieniu - SPOSOBY NA CHOROBĘ

2011-11-22 3:00

Dorosłych dopada zwykle 2-3 razy do roku, dzieci nawet do 10. Zwykle jesienią i wiosną. Właśnie wtedy najczęściej się przeziębiamy i najbardziej jesteśmy narażeni na działanie ponad 200 wirusów powodujących tego typu infekcje.

Ból gardła, kaszel, katar, osłabienie, bóle głowy i mięśni, gorączka - to typowe objawy. O ile jednak wirusy przeziębieniowe atakują nas powoli, to grypy błyskawicznie. W tym przypadku temperatura rośnie bardzo szybko, nierzadko przekraczając nawet 40 st. C. Zarażamy się drogą kropelkową lub na skutek bezpośredniego kontaktu z chorą osobą lub z przedmiotami, z jakimi ona się stykała. Zarazki atakują głownie osoby, które mają osłabiony układ odpornościowy. Dlatego tak ważna jest profilaktyka.

Sposoby na odporność

Nie wychodź z domu bez śniadania.

Racjonalnie się odżywiaj, spożywaj 4-5 posiłków dziennie, jedz dużo kiszonek (kapusta, ogórki).

Nie pal papierosów, unikaj wdychania dymu.

Uprawiaj prostą gimnastykę. Po umiarkowanym wysiłku limfocyty B produkują większą ilość przeciwciał odpornościowych.

Unikaj kontaktu z osobami przeziębionymi i tłumów.

Unikaj stresów - hormony wydzielane przez układ dokrewny podczas stresu zmniejszają liczbę limfocytów, a więc komórek zwalczających infekcje wirusowe.

Hartuj organizm. Raz dziennie bierz naprzemienne, chłodno-ciepłe prysznice, chodź boso (po nierównej powierzchni).

Ubieraj się "na cebulkę", nie zapominaj o nakryciu głowy, ciepłych skarpetach i szaliku.

Nie dopuszczaj do wysuszenia śluzówek, bo wysuszone stają się łatwiejszym celem dla zarazków.

Sięgnij po preparaty wzmacniające organizm w walce z wirusami:

Wit. A - dzięki właściwości uszczelniania błony śluzowej dróg oddechowych chroni przed wnikaniem zarazków, wpływa korzystnie na układ odpornościowy. W naturze znajdziesz ją w rybach, jajach, mleku, papryce, dyni, marchewce, szpinaku.

Wit. C - zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych włosowatych i wzmacnia ich ścianki, dzięki czemu zwiększa się odporność na zakażenia. Aktywizuje układ immunologiczny, podnosi poziom interferonu, który wykazuje działanie antywirusowe. Duże ilości tej witaminy znajdują się w warzywach i owocach.

Cynk - stanowi istotną alternatywę dla antybiotyków, które w przeziębieniu czy grypie można stosować jedynie wówczas, gdy dojdzie do nadkażeń bakteryjnych. Cynk znajdziesz w kaszy gryczanej, pestkach dyni, słonecznika, czosnku, pieczywie razowym.

Ponadto spożywaj żywność bogatą w probiotyki (naturalne dobre bakterie, wzmacniające układ odpornościowy), czyli głównie jogurty, banany, pieczywo razowe.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki