Ból gardła, kaszel, katar, osłabienie, bóle głowy i mięśni, gorączka - to typowe objawy. O ile jednak wirusy przeziębieniowe atakują nas powoli, to grypy błyskawicznie. W tym przypadku temperatura rośnie bardzo szybko, nierzadko przekraczając nawet 40 st. C. Zarażamy się drogą kropelkową lub na skutek bezpośredniego kontaktu z chorą osobą lub z przedmiotami, z jakimi ona się stykała. Zarazki atakują głownie osoby, które mają osłabiony układ odpornościowy. Dlatego tak ważna jest profilaktyka.
Sposoby na odporność
Nie wychodź z domu bez śniadania.
Racjonalnie się odżywiaj, spożywaj 4-5 posiłków dziennie, jedz dużo kiszonek (kapusta, ogórki).
Nie pal papierosów, unikaj wdychania dymu.
Uprawiaj prostą gimnastykę. Po umiarkowanym wysiłku limfocyty B produkują większą ilość przeciwciał odpornościowych.
Unikaj kontaktu z osobami przeziębionymi i tłumów.
Unikaj stresów - hormony wydzielane przez układ dokrewny podczas stresu zmniejszają liczbę limfocytów, a więc komórek zwalczających infekcje wirusowe.
Hartuj organizm. Raz dziennie bierz naprzemienne, chłodno-ciepłe prysznice, chodź boso (po nierównej powierzchni).
Ubieraj się "na cebulkę", nie zapominaj o nakryciu głowy, ciepłych skarpetach i szaliku.
Nie dopuszczaj do wysuszenia śluzówek, bo wysuszone stają się łatwiejszym celem dla zarazków.
Sięgnij po preparaty wzmacniające organizm w walce z wirusami:
Wit. A - dzięki właściwości uszczelniania błony śluzowej dróg oddechowych chroni przed wnikaniem zarazków, wpływa korzystnie na układ odpornościowy. W naturze znajdziesz ją w rybach, jajach, mleku, papryce, dyni, marchewce, szpinaku.
Wit. C - zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych włosowatych i wzmacnia ich ścianki, dzięki czemu zwiększa się odporność na zakażenia. Aktywizuje układ immunologiczny, podnosi poziom interferonu, który wykazuje działanie antywirusowe. Duże ilości tej witaminy znajdują się w warzywach i owocach.
Cynk - stanowi istotną alternatywę dla antybiotyków, które w przeziębieniu czy grypie można stosować jedynie wówczas, gdy dojdzie do nadkażeń bakteryjnych. Cynk znajdziesz w kaszy gryczanej, pestkach dyni, słonecznika, czosnku, pieczywie razowym.
Ponadto spożywaj żywność bogatą w probiotyki (naturalne dobre bakterie, wzmacniające układ odpornościowy), czyli głównie jogurty, banany, pieczywo razowe.