Domowe sposoby na ostrzenie noży kuchennych
Podczas przedświątecznego gotowania zauważyłaś, że Twój nóż kuchenny jest tępy i ciężko nim cokolwiek ukroić?Jeśli masz w domu osełkę diamentową lub kawałek kamienia ceramicznego to raczej nie będziesz mieć problemu z naostrzeniem noży. Jednak nie każdy z nas ma w swoim domy taki sprzęt do ostrzenia noży. Wówczas pozostaje nam wykorzystanie innych, domowych sposobów na ostrzenie noży. Z pewnością w takiej sytuacji uratuje nas zwykła folia aluminiowa, którą każdy ma w szufladzie w kuchni. Kawałek folii aluminiowej złóż kilkukrotnie, a następnie szybkimi ruchami noża potnij ten kawałek na wąskie paski. Do naostrzenia noża przyda się także kubek ceramiczny. Wystarczy obrócić kubek do góry dnem, a następnie przyłożyć nóż pod kątem około 30 stopni i przeciągnąć nim kilka razy. Jednym z najpopularniejszych domowych sposobów na ostrzenie noży jest ostrzenie o kamienne schody lub parapet. Ustawiając nóż pod kątem 30 stopni wykonuj płynne i lekkie ruchy w obu kierunkach.
Co robić, aby noże się nie tępiły?
Prawidłowo pielęgnowane i użytkowane noże mogą nam posłużyć przez wiele lat. Warto zapoznać się z zasadami, które sprawią, że noże nie będą się zbyt szybko tępić.
- Nie myj noży w gorącej wodzie, a w letniej. Po umyciu dokładnie je osusz ściereczką.
- Przechowuj noże w specjalnych blokach.
- Szklane i ceramiczne deski do krojenia zastąp drewnianymi lub bambusowymi.
- Popraw technikę krojenia - zamiast mocnego uderzania nożem o powierzchnię, wykonuj powolne, ale pewne ruchy.