Podstawe diety kapuścianej stanowi zupa warzywna, którą codziennie jemy, właściwie bez ograniczeń. Należy pamiętać o wypijaniu dużej ilości wody niegazowanej - minimum 8 szklanek dziennie.
Niedozwolone są alkohol, słodycze, cukier, napoje słodzone oraz tłuszcze zwierzęce.
Przepis na zupę:
- 1,5 kapusty włoskiej,
- 5 obranych pomidorów lub 1/2 litra przecieru,
- zielona i czerwona papryka,
- 3 duże cebule,
- 2-3 gałązki selera naciowego,
- 3 litry wody,
- kostka bulionu warzywnego,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
- pół łyżeczki kminku,
- łyżeczka majeranku.
Kapustę należy poszatkować, do garnka dodać przyprawy, kostkę bulionową, wlać wodę i gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut. Następnie dodać pokrojone pozostałe warzywa i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Gorącą zupę możemy przelać do słoików, zakręcić, a gdy wystygnie, przechowywać w lodówce.
Menu na 7 dni:
1. dzień - zupa i surowe owoce z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado (przez cały dzień możemy zjeść ok. 70 dag w kilku małych porcjach)
2. dzień - zupa, a do niej warzywa prócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków (maksymalnie 1 kg w kilku porcjach)
3. dzień - zupa i dodatkowo owoce, z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado (ok. 1/2 kg) oraz warzywa oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków (ok. 70 dag)
4. dzień - zupa i w ciągu dnia 2 szklanki odtłuszczonego mleka oraz 3 banany
5. dzień - zupa, dodatkowo ugotowana lub grillowana bez tłuszczu pierś kurczaka (ok. 25 dag), a do niej pomidory (ok. 1/2 kg)
6. dzień - zupa i filet z mintaja (ok. 25 dag), duszony z połową łyżeczki oleju. Możemy tez jeść zielone warzywa: brukselkę, cukinię, sałatę, świeże ogórki (ok. 1/2 kg)
7. dzień - zupa oraz warzywa oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków (ok. 1/2 kg) dodatkowo gotowany brązowy ryż (ok. 1 szklanki).