Jak szybko wyczyścić kurki? Sposób z mąką i wodą to strzał w dziesiątkę

i

Autor: Shutterstock Jak szybko wyczyścić kurki? Sposób z mąką i wodą to strzał w dziesiątkę

Grzybobranie 2023

Jak szybko wyczyścić kurki? Bajecznie prosty sposób Kingi Paruzel. Finalistka „Master Chefa” pokazała jakie to proste

2023-08-14 14:47

Jajecznica z kurkami to smak wakacji. Kremowa z leśnym aromatem potrafi smakować jak najlepsze danie. Oczywiście pod warunkiem, że kruki będą dobrze wyczyszczone i bez goryczy. Jednym ze sposobów na wyczyszczenie kurek z ziarenek piasku jest użycie mąki i wody. Swój patent na pyszne kurki zdradziła Kinga Paruzel. Autorka książek kucharskich oraz finalistka programu „Master Chef” radzi także, jak zrobić sos z kurek, aby nie był gorzki.

Żeby wyczyścić kurki z piasku, czasami wystarczy pędzelek i dużo cierpliwości. Chociaż zdarza się, że drobne ziarenka zostają między blaszkami, a później zgrzytają między zębami po zjedzeniu sosu. Dlatego warto sięgnąć po inną metodę czyszczenia kurek. Kinga Paruzel na swoim Instagramie podzieliła się prostym sposobem z żuciem mąki i wody.

Jak szybko wyczyścić kurki? Sposób z mąką i wodą jest genialny. Zapisz, bo lepszego nie znajdziesz

Oprócz żmudnego czyszczenia kurek na sucho, do usunięcia piasku z grzybów, można wykorzystać wrzątek i sól. Kurki trzeba oprószyć solą, a następnie zalać wrzątkiem, wymieszać i wysuszyć. Inną metodę, zdaniem internautów najskuteczniejszą, proponuje na swoim Instagramie Kinga Paruzel. Autorka książek kulinarnych zamieściła w mediach społecznościowych instrukcję czyszczenia kurek przy użyciu mąki pszennej i zimnej wody.

- Grzyby umieść w misce, oprósz mąką i dobrze je wymieszaj tak, aby mąka obtoczyła każdego grzyba. Zalej zimną!!! wodą i wymieszaj. Poczekaj chwilkę, aż piasek opadnie na dno. Grzyby delikatnie przełóż na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Gotowe!!! Teraz zobacz, co kryje się w misce! Tak przygotowane grzyby dobrze osusz i od razu przygotuj z nich danie – napisała ma Instagramie Kinga Paruzel.

Pod postem ekspertki pojawiło się mnóstwo komentarzy dotyczących skuteczności tej metody: „Właśnie to zrobiłam!!! To mega super działa”, „Najlepszy sposób” – komentują internauci.

Jak zrobić sos z kurek, żeby nie były gorzkie? Na to musisz zwrócić uwagę

Wyczyszczenie kurek z piasku to nie jedyny problem, z którym borykają się amatorzy tych grzybów. Zdarza się także, że po przygotowaniu sosu lub innych dań kurki stają się gorzkie. Kinga Paruzel podpowiada, że liczy się czas zbioru i świeżość.

- „Jednym z czynników, dla których kurki pozostają gorzkie, jest czas ich zbioru. W porze suchej w grzybach występuje goryczka, którą trudno jest usunąć przez namoczenie! Polecam podczas ich obróbki termicznej dodać więcej soli lub złagodzić całość śmietanką”- zaznacza autorka książek kulinarnych i dodaje, że gotowania warto wybierać grzyby o małych kapeluszach.

ZOBACZ TEŻ: Jak przedłużyć świeżość sałaty? Zrób to, zanim włożysz ją do lodówki, a sałata będzie jak świeżo zerwana

Sonda
Lubisz kurki?
Czy warto jeść grzyby?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają