Anemia charakteryzuje się zbyt małą ilością czerwonych krwinek lub hemoglobiny (czyli czerwonego barwnika) we krwi. Nie bez przyczyny więc nazywana jest niedokrwistością. Choroba jest tak dokuczliwa, że czasem nawet uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Zdarza się też, że prowadzi do poważniejszych schorzeń. Długotrwała może spowodować wytworzenie się kamieni w pęcherzyku żółciowym.
Sygnały ostrzegawcze
Nie przez przypadek anemikiem określa się osobę, która wygląda blado i jest osowiała. Właśnie tzw. kredowa cera oraz brak energii to główne symptomy tej choroby. Do innych, równie charakterystycznych objawów, należą:
- uczucie przemęczenia
- duszność, kołatanie serca (zwłaszcza podczas wysiłku)
- ciemniejsze niż zwykle zabarwienie moczu
- sucha skóra
- kruchość i łamliwość paznokci
- wewnętrzny niepokój
Co powoduje chorobę
Do najczęstszych przyczyn anemii należą niedobory żelaza i witaminy B12. Dlatego niedokrwistość najczęściej dotyka kobiety, które narażone są na utratę krwi podczas miesiączki. Nierzadko chorują na nią osoby starsze, u których z racji wieku albo innych schorzeń dochodzi do upośledzonego wchłaniania witamin i mikroelementów.
Do anemii można mieć również wrodzone skłonności, np. w przypadku, gdy budowa krwinek jest nieprawidłowa. Także zażywanie niektórych leków powoduje chorobę. Takie działanie mają m.in. środki przeciwreumatyczne, przeciwzakrzepowe, na nadciśnienie oraz hormonalne. Niedokrwistość często występuje też u kobiet w ciąży, które mają zwiększone zapotrzebowanie na żelazo.
Jak radzić sobie z anemią
- Jedz potrawy bogate w żelazo, czyli ryby, mięso (przede wszystkim podroby, wątrobę i nerki), żółtka jaj i zielone warzywa. Pamiętaj, że żelazo zawarte w mięsie jest dużo lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze źródeł roślinnych. Dlatego rośliny łącz z produktami zawierającymi witaminę C, bo dzięki temu zwiększysz ilość tego cennego pierwiastka.
- Spożywaj więcej produktów bogatych w witaminę B12, a więc nabiału, drobiu, ryb i jaj.
- Jeśli zażywasz leki na stałe, zapytaj lekarza, czy nie powodują one niedokrwistości. Być może wskazana będzie ich zmiana.
- Nie lekceważ schorzeń układu pokarmowego. Na przykład wrzody czy choroby jelit mogą być przyczyną anemii.