grill grillowanie piknik

i

Autor: Shutterstock grill grillowanie piknik

Jak urządzić grill party

2021-06-01 9:54

Pandemia nauczyła nas szanować czas, który możemy spędzić razem ze znajomymi i przyjaciółmi. Zatęskniliśmy za rozmowami, żartami, wspólnym jedzeniem. Dlatego w sezon grillowania powinniśmy wejść z przytupem. Grill party?

Włóżmy w przygotowanie takiej imprezy nieco więcej serca i wysiłku niż zwykle, nie ograniczając się do kupienia rozpałki, piwa i kiełbasy. Tych, którzy marzą tylko o tym żeby usiąść z papierowym kubkiem w ręku, zapewniamy, że wcale nie trzeba się napracować, a efekt będzie świetny.

Efektowne dekoracje

Poprowadźmy sznury od drzewa do drzewa lub wokół ogrodowej altany, a na nich powieśmy różne stare firanki, tak jak wiesza się pranie. Jeśli wydzielone w ten sposób miejsce biesiadowania oświetlimy postawionymi na stole świecami, wieczorem i nocą widok z zewnątrz będzie oszałamiający. Długi czerwcowy wieczór zachęca do tego, aby do dekoracji zaangażować światło. Wykorzystajmy girlandy świetlne na baterię, z kul oplecionych nicią lub zwykłe światełka chinkowe. Można je zawiesić na gałęzi drzewa zwieszającej się nad stołem lub zwinąć w świetlny supeł pośrodku stołu. Wspaniały klimat stworzą również szklane lampiony lub klosze od nieużywanego żyrandola, do których wstawimy świece. Nastrój beztroski uzyskamy dzięki porozwieszaniu balonów, najtańszych, kolorowych, ze sklepowych zestawów urodzinowych. Do ich nadmuchania zaangażujmy wnuki.

Przebojowe party

Najprościej zorganizować muzykę z telefonu komórkowego odbierającego internet. Do komórki potrzebne będą głośniki bezprzewodowe. Zadanie „ogarnięcia” przebojowej nocy warto powierzyć wnukom. Niech wyjaśnią jak wyszukiwać utwory, jak je zatrzymywać itp. Wykorzystajmy ogrodowy zestaw do muzyki do wciągającej zabawy w zgadywanie tytułów. Jedna osoba puszcza po kilkanaście sekund utworu zamówionego szeptem przez kolejnych uczestników gry, a reszta zgaduje co to za piosenka. Jeśli nikt nie zgadnie, odtwarzamy utwór dalej – i tak do skutku. Bawmy się w zgadywanie w taki sposób, żeby każdy miał równe szanse. Inną doskonałą grą towarzyską są kalambury, gdzie jedna drużyna ma za zadanie zgadnąć hasło wymyślone przez przeciwników, np. tytuł filmu lub powiedzenie. Pokazujący może używać tylko gestów, co potrafi dostarczyć ogromnej porcji śmiechu!

Żeby się udało

1.Zaproś znajomych w wyprzedzeniem.

2.Zrób listę potrzebnych rzeczy, nie zapominając o środkach przeciw komarom i wilgotnych chusteczkach do czyszczenia rąk.

3.Mięso na grilla zamarynuj poprzedniego dnia.

4.Kup baterie do girland, świece i zapałki.

5.Ustal, kto zajmie się puszczaniem muzyki.

6.O przyniesienie sałatek, piwa i wina poproś gości.

7.Sprawdź prognozę pogody i przygotuj wariant awaryjny: przeniesienie imprezy z ogrodu pod wiatę, na taras itp.

ZOBACZ: Jak urządzić piękny i funkcjonalny taras

Fachowe grillowanie. Jak rozpalić grilla ogrodowego?

Przepisy na grilla

Chrupiące szparagi

Składniki: 500 g szparagów zielonych, 8 łyżeczek oliwy, 2 łyżeczki granulowanego czosnku, sól i pieprz oraz 4 kawałki folii aluminiowej.

Przygotowanie: Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Podziel szparagi na 4 porcje i każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej. Skrop każdą porcję szparagów 2 łyżeczkami oliwy. Oprósz czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Zawiń szparagi w zgrabny pakiecik. Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 15 minut. W połowie czasu grillowania obróć. Podawaj z cytryną lub sosem salsa verde. 

Aromatyczny sos feta - idealny do mięs i ziemniaków z grilla!

Składniki: 1 opakowanie sera feta, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, 2-3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, ulubione świeże zioła (np. tymianek albo koperek), sól, pieprz.

Przygotowanie: Ser feta pokruszyć, dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, dodać posiekane zioła. Wymieszać, jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. Podawać polany z wierzchu oliwą bardzo dobrej jakości.

Karkówka prawdziwie po męsku [przepis wg Gordona Ramsaya]

Składniki: 1,2 kg karkówki, 4 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki musztardy Dijon, 5 łyżek miodu, 5 łyżek sosu Worcestershire, 4 łyżki jasnego sosu sojowego.

Przygotowanie: W płaskiej misce wymieszaj musztardę, miód, sos Worchestershire i sos sojowy. Mięso umyj, osusz. Dobrze rozbij i włóż do marynaty. Dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła karkówkę. Miskę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc. Rozgrzej grill. Usuń z mięsa nadmiar marynaty i natrzyj je oliwą z oliwek. Piecz ok. 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując odłożoną marynatą. Nim podasz mięso, odłóż je w ciepłe miejsce na 5 minut, aby jeszcze doszło.

Więcej przepisów w serwisie Beszamel.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki