Karp bez ości na Boże Narodzenie. Jak usunąć ości z karpia?
Ości w rybach potrafią skutecznie zniechęcić do ich spożywania. Ryby są zdrowe i warto je regularnie jeść. Boże Narodzenie w polskiej tradycji to zdecydowanie rybne święta. Spożywamy je w różnej postaci. Jeżeli nie lubisz dłubać ości z ryby podczas posiłku to zadbaj, by się ich pozbyć już na etapie przygotowywania ryby. Okazuje się, że są proste sposoby, które pozwolą Ci pozbyć się ości z karpia i innych ryb. Zobacz poradnik, jak to zrobić krok po kroku.
Zobacz także: Ten znak zodiaku w 2023 roku może liczyć na niewyobrażalne szczęście. Horoskop mówi, że to będzie jego najlepszy rok w życiu
Jak usunąć ości z karpia? Ten trik musisz znać!
- Przygotuj dobrze naostrzony nóź
- Połóż karpia na desce przykrytej ścierką
- Natnij rybę w miejsce łuku skrzelowego na głębokości kręgosłupa
- Przełóż rybę na drugą stronę i powtórz nacięcie
- Usuń ręcznie grube ości
- Nożem natnij karpia w pionowe pasku o niewielkiej głębokość
- Natrzyj rybę sokiem z cytryny i włóż do lodówki na całą noc
Cytryna rewelacyjnie zmiękczy małe ości, których ręczne usuwanie jest praktycznie niemożliwe. Dodatkowo kwasowy sok z cytryny może zniwelować zapach ryby i sprawić, ze będzie delikatnie zamarynowana.