Podstawowa zasada - niewskazane jest podawanie piwa w naczyniach innych niż ze szkła. Pijemy je w kuflach, szklankach i pokalach. Pokale są to naczynia szklane, bez ucha, przypominające kielich ze względu na obecność nóżki. Kształt i grubość szkła pozwalają dłużej utrzymać odpowiednią temperaturę, chronią przed ulatnianiem się bąbelków i aromatu napoju, wpływają na tworzenie i utrzymywanie się piany. Naczynia o przekroju węższym u góry niż w środku uwydatniają aromat piwa, natomiast szersze u szczytu utrzymują dłużej pianę. Piwo typu lager pijemy w prostych lub rozszerzonych szklankach z cienkiego szkła. Angielskie piwo Ale podajemy w prostych, otwartych szklankach z grubego szkła. Ciemne smakuje najlepiej podane w pokalach. Piwo pszeniczne pijemy w wysokich szklankach, gdyż dzięki wolniejszemu opadaniu znajdujących się na dnie butelki drożdży ma pełniejszy smak.
Przeczytaj też: To 4 najlepsze fryzury dla kobiet o SIWYCH włosach. Odmładzają, są modne i nowoczesne
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj