Jak zachęcić dziecko do jedzenia? Oto przepisy na pyszne potrawy dla najmłodszych!

2015-03-13 17:00

Dobrze zbilansowana dieta to podstawa prawidłowego rozwoju dziecka. Musisz zapewnić mu odpowiednią ilość cennych składników odżywczych, szczególnie minerałów oraz witamin. Niestety, czasem ciężko jest zachęcić dziecko do jedzenia. Jakie jedzenie możesz zrobić swojemu maluchowi, żeby było pyszne i zdrowe? Oto przepisy na proste posiłki, które możesz przygotować swojemu dziecku!

Pełnowartościowe posiłki, bogate w cenne składniki odżywcze oraz odpowiednio zbilansowana dieta stanowią podstawę prawidłowego rozwoju dziecka. Dzięki temu dziecko będzie rosło zdrowe i silne. Niestety, czasem ciężko jest nakłonić dziecko do zjedzenia ciepłego obiadu lub kanapek, które zrobiłaś mu do szkoły. Dzieci zazwyczaj wolą słodycze lub niezdrowe fastfoody, które nie zapewniają mu żadnych wartościowych składników. Jakie jedzenie możesz przyrządzić swojemu niejadkowi, aby było smaczne i kolorowe, a zarazem zdrowe? Na to pytanie odpowiedział kucharz Robert Wojnarowski w programie Pytanie na Śniadanie. Kucharz przedstawił ciekawe pomysły na pyszne tortille i drożdżowe bułeczki dla najmłodszych. Zaznaczył, że posiłki najlepiej jest przygotowywać samemu i nie polegać na gotowych produktach. Dzięki temu jedzenie na pewno będzie zdrowe oraz pełnowartościowe. Oto przepisy na proste dania, które zrewolucjonizują twoją kuchnię.

Zobacz: Tego NIE JEDZ i NIE PIJ podczas zażywania leków!

Bułeczki maślane z konfiturą/twarożkiem/miodem

Składniki: 50 g świeżych drożdży, 250 g mleka, 2 żółtka, 100 g drobnego cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 80 g miękkiego masła 82 proc., 0,5 kg mąki pszennej, 1 jajo

Dodatki: mogą być różnorodne, w zależności od tego, co twoje dziecko lubi najbardziej. Idealne będą: konfitura malinowa, twarożek śmietankowy i miód, krem czekoladowy

Przygotowanie: Połącz drożdże, połowę ciepłego mleka i łyżkę cukru. Miksturę odstaw na 5 minut - żeby wyrosła. Przesyp mąkę, wyrośnięte droższe, resztkę mleka, cukier, cukier wanilinowy, masło i żółtka do dużej miski. Ze wszystkich składników wyrób elastyczne ciasto i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przełóż na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkuj na placek o grubości ok. 1-2 cm. Za pomocą filiżanki wykrój krążki i zrób z nich bułeczki. Ułóż je na blasze do pieczenia i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj wszystkie bułki roztrzepanym jajem i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20-25 minut.

Zobacz: ORTOREKSJA to nowa i niebezpieczna choroba. Jak się objawia?

Tortilla

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 160 ml gorącej wody, 2 łyżki masła klarowanego, szczypta soli

Farsz: 4 piersi z kurczaka zagrodowego, 100 g masła, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, 1 ogórek zielony, 1 cebula czerwona, 1 dojrzałe awocado, 1 mała sałata rzymska, 100 g groszku cukrowego, 100 g majonezu, 1 biała rzodkiew lub brukiew, sól i pieprz

Sposób przygotowania: Zmieszaj mąkę z solą, a miksturę zalej ciepłą wodą. Dodaj masło klarowane i zmieszaj wszystko. Potem zagnieć rękoma. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw kilkanaście minut. Ciastopodziel na mniejsze części i z każdej z nich zrób kulkę, którą następnie musisz rozpłaszczyć dłonią. Dokładnie wywałkuj wszystkie "placki". Usmaż je na suchej patelni. Uważaj jednak, żeby nie smażyć ich zbyt długo, bo potem nie uda się ich zwinąć!

W międzyczasie umyj wszystkie warzywa, a piersi z kurczaka obsmaż na maśle klarowanym na złoty kolor. Potem posmaruj mięso masłem i piecz je w temperaturze 180 stopni przez koło 8 minut. Wszystkie warzywa pokrój na drobne części i następnie trzeba nimi wyłożyć gotowe placki tortilli.

Zapisz się: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki