Orzechówka ojców bernardynów
20 minut 20 osób
500 g zielonych orzechów włoskich
500 ml spirytusu 95-proc.
500 ml wódki 40-proc.
po 2 g gałki muszkatołowej, goździków i korzenia arcydzięgla
skórka starta z jednej cytryny
2 szklanki cukru
Orzechy przeciąć na pół, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, wrzucić do słoja, zasypać cukrem, dodać przyprawy. Słój zakręcić i odstawić na 2–3 dni.
Dodać skórkę z cytryny, spirytus i wódkę. Wymieszać, zamknąć naczynie i odstawić na miesiąc. Następnie przefiltrować 2–3 razy i przelać do butelek.
Nalewka powinna leżakować minimum pół roku.
Przepis pochodzi z książki „Nalewki”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby
Ładna biżuteria nie musi być droga! Sprawdź rabaty na YES promocje.