Jak gotować mleko, by to nie przypalało i nie kipiało?
Okazuje się, że są sprytne sposoby na gotowanie mleka, by to się nie przypalało. Warto je znać, mogą one uratować Wasz garnek i ułatwić gotowanie. Pierwszym z nich jest przepłukanie garnka zimną wodą. Zrób to przed ugotowaniem w nim mleka. Możesz także ugotować mleko z kilkoma łyżkami wrzątku. Jeżeli nie chcesz, by mleko wykipiało to połóż na dnie garnka mały talerzyk lub posmaruj jego wewnętrzne ścianki masłem. W sklepach możesz kupić także specjalne garnki do gotowania mleka. Posiadają one podwójne ścianki pomiędzy, które wlewana jest woda.
Zobacz także: Chcesz pozbyć się brzydkiego zapachu z kanapy i dywanu? Tani trik sprawi, że będzie pachnieć świeżością
Jak wyczyścić przypalony garnek po mleku?
Mamy także dla Ciebie patent na sytuację, gdy mleko się już przypaliło. Posyp przypalone dno garnka, luk kuchenkę dużą ilością soli. Do małego garnka wystarczą około 2 łyżki stołowe. Odczekaj 10 minut i delikatnie umyj spalenizną. Sól nie tylko rewelacyjne rozpuści przypalony spód garnka, ale także usunie nieprzyjemny zapach przypalonego mleka. W podobny sposób działa soda oczyszczona. Jedną saszetkę sody oczyszczonej wymieszaj z wodą, by powstałą gęsta papka. Rozsmaruj ją w garnku i zastaw tak na kilka godzin. Następnie delikatnie zeskrob zabrudzenia i umyj garnek.