Przygotowanie nalewki to nic trudnego, najważniejszy jest wybór odpowiednich orzechów. Najlepsze są te z owoców świeżo wyjętych ze skorpu. Ale jeśli masz do dyspozycji tylko takie ze sklepu, też możesz przygotować smaczną nalewkę.
SKŁADNIKI:
- 15 orzechów laskowych
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 0,5 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 2 ziarna ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
1. Podgrzej wodę, rozpuszczając w niej cukier. Syrop odstaw do wystygnięcia.
2. Obierz orzechy z brązowej skórki, drobno posiekaj i wsyp do słoja.
3. Przekrój wzdłuż laskę wanilii i usuń z niej drobne pestki.
4. Wrzuć wanilię i ziele angielskie do słoja.
5. Zalej wszytsko wystudzonym syropem, a potem spirytusem i dokładnie wymieszaj.
6. Zakręć słój i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu nalewkę zamieszaj.
7. Po 3 tygodniach przefiltruj nalewkę i porozlewaj do butelek. Warto odstawić ją jeszcze na miesiąc.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail