Jak zrobić NALEWKĘ z orzecha laskowego? Zobacz prosty i sprawdzony przepis!

2014-07-17 15:15

Jak zrobić smaczną nalewkę z orzecha laskowego? Jakie orzechy wybrać? Jakie przyprawy dosypać? Mamy sprawdzony sposób na najlepszą nalewkę z orzecha włoskiego!

Przygotowanie nalewki to nic trudnego, najważniejszy jest wybór odpowiednich orzechów. Najlepsze są te z owoców świeżo wyjętych ze skorpu. Ale jeśli masz do dyspozycji tylko takie ze sklepu, też możesz przygotować smaczną nalewkę.

SKŁADNIKI:

- 15 orzechów laskowych

- 0,5 l spirytusu

- 0,5 l wody

- 0,5 szklanki cukru

- 1 laska wanilii

- 2 ziarna ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

1. Podgrzej wodę, rozpuszczając w niej cukier. Syrop odstaw do wystygnięcia.

2. Obierz orzechy z brązowej skórki, drobno posiekaj i wsyp do słoja.

3. Przekrój wzdłuż laskę wanilii i usuń z niej drobne pestki.

4. Wrzuć wanilię i ziele angielskie do słoja.

5. Zalej wszytsko wystudzonym syropem, a potem spirytusem i dokładnie wymieszaj.

6. Zakręć słój i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu nalewkę zamieszaj.

7. Po 3 tygodniach przefiltruj nalewkę i porozlewaj do butelek. Warto odstawić ją jeszcze na miesiąc.


ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają