Badania prowadzone na myszach przez naukowców z Instytutu Babraham w Cambridge, potwierdziły, że zielone warzywa wspomagają pracę układu odpornościowego. Działają korzystnie na pracę limfocytów znajdujących się w skórze i w jelitach: cienkim i grubym.
Chodzi dokładnie o limfocyty intraepitelialne, czyli komórki odpornościowe mieszczące się pod warstwą komórek epitelialnych (nabłonkowych). Odgrywają one ważną rolę w pierwszej linii obrony organizmu i w procesie gojenia się ran.
Myszy, na których przeprowadzono badania były zdrowie i część z nich karmiono pożywieniem ubogim w warzywa zielone, a część bogatym w warzywa takie jak: sałata, kapusta, brukselka, brokuły.
Po dwóch tygodniach u myszy karmionych pożywieniem z małą ilością warzyw zauwżono spadek odporności aż o 70-80 proc. Dokładnie chodzi o spadek limfocytów odpowiedzialnych za pracę układu odpornościowego.
Okazało się też, że liczba limfocytów intraepitelialnych zależy od poziomu białka zlokalizowanego na powierzchni komórek. Wpływ na jego poziom może mieć właśnie spożycie składników obecnych głównie w warzywach kapustowatych. Brak tego rodzaju białka (antybakteryjnego) prowadził u myszy do utraty kontroli nad mikrobami żyjącymi na powierzchni błony śluzowej jelita, co z kolei prowadzioło do osłabienia odporności, a także zmniejszenia zdolności regeneracyjnych organizmu.
Po badaniach naukowcy stwierdzili, że w codziennej diecie warto używać zielonych warzyw jako składników większości potraw.