Jarzębina zawiera witaminy A i C, cukry, sole mineralne i co ważne - kwas parasorbinowy, który działa niekorzystnie na narządy układu moczowego, ale ginie w owocach pod wpływem temperatury powyżej 45 stopni Celsjusza oraz w temperaturze poniżej zera. Dlatego owoce jarzębiny mozna zebrać i ususzyć lub poczekać do pierwszych przymrozków i wówczas zebrać.
Surowej jarzębiny nie jemy. Za to suszona i dodatkowo przerobiona na sok lub syrop, a także inne przetwory, ma dobroczynne właściwości dla zdrowia. Jakie?
- jarzębina działa przeciwzapalnie na błony jelit, żołądka oraz łagodzą podrażnienia wątroby,
- napar z jarzębiny jest stosowany przy przeziębieniach,
- napar z owoców jarzębiny działa pomocnie w kamicy nerkowej, czytamy na portalu Mamzdrowie.pl
- dzięki zawartości garbników jarzębina może działać bakteriobójczo i przeciwzapalnie
- owoce jarzębiny mogą przyspieszać gojenie się ran
- napary z jarzębiny czasem zalecane są przy przewlekłych problemach trawiennych
Jarzębina oprócz wykorzystania w ziołolecznictwie jest używana także w przemysle spożywczym. Robi się z niej kompoty, konfitury, galaretki i nalewki, a także wódkę zwaną jarzębiakiem. Jarzębina wchodzi również w skład herbatek ziołowych, również tych stosowanych przy przeziębieniach.