Jęczmień pod okiem – czym jest i skąd się bierze?
Jęczmień jest ropniem, tworzącym się na skutek bakteryjnego zakażenia znajdujących na brzegach powiek gruczołów Zeisa lub Molla. Najczęściej wywołują go bakterie gronkowca. Niektórzy cierpią na te dolegliwość nawet po kilka razy w roku, innym przytrafia się dużo rzadziej, a jeszcze innym wcale. Dlaczego? Występowanie jęczmienia na powiece związane z odpornością organizmu oraz częstotliwością przebywania w zanieczyszczonym (zadymionym) środowisku. Jęczmień pod okiem często towarzyszy zapaleniu łojotokowemu skóry czy trądzikowi różowatemu. Dotykanie brudnymi rękami do oczu jest czynnikiem wyjątkowo sprzyjającym pojawieniu się jęczmienia.
ZOBACZ TAKŻE: Jęczmień - wszystko o jęczmieniu
Jęczmień na powiece – co robić, czego nie robić?
Jęczmienia w żadnym razie nie wolno rozgniatać ani przekłuwać, bo sprzyja to rozprzestrzenianiu się bakterii. Popularnym (i skutecznym) sposobem na pozbycie się jęczmienia jest pocieranie go złotą obrączką czy złotym pierścionkiem, uprzednio rozgrzanym przez pocieranie np. o wełnę. I nie bez powodu. Raz, że ciepło łagodzi ból i świąd. A dwa – złoto ma silne właściwości bakteriobójcze. Inne sposoby leczenia jęczmienia na powiece to ciepłe okłady z rumianku, nagietka, świetlika czy zielonej herbaty, przykładane na powiekę. zamiast okładów można zastosować maść ze świetlikiem. Jednocześnie można przemywać oczy solą fizjologiczną (gotowe jednorazowe ampułki do kupienia w aptece).
Powracający jęczmień: to może być cukrzyca!
Uwaga: Często powracający jęczmień może świadczyć o nierozpoznanej lub źle leczonej cukrzycy.