Sezon na bób w pełni. Łatwy w przygotowaniu, sycący i bardzo zdrowy. W bobie, oprócz białka, znajdują się węglowodany i witaminy: B1, B2, PP, C i prowitamina A. Mamy też w nim wapń, fosfor, żelazo czy magnez. Spożywanie bobu wpływa korzystnie na nasze zdrowie. To przede wszystkim wartościowe źródło białka. 100 g bobu zawiera go ponad 7 g. Szczególnie polecany jest więc dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Zaletą bobu jest mała zawartość tłuszczu i niska kaloryczność. Dzięki dużej ilości błonnika bób usprawnia pracę układu pokarmowego, obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i reguluje poziom cukru we krwi. Bób obniża też poziom złego cholesterolu czyli frakcji LDL i pomaga utrzymać w normie ciśnienie krwi.
Bób warto jeść przy anemii, ze względu na znaczne ilości żelaza, kwasu foliowego i wit. B12, co sprzyja produkcji czerwonych krwinek. Powinny go spożywać również osoby cierpiące na chorobę parkinsona. Występująca w bobie lewodopa poprawia sprawność ruchową chorych.
Czytaj też: Co pić w czasie upałów, by się nie odwodnić
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj