jabłka, owoce

i

Autor: ARCHIWUM

Jedz JABŁKA! Chronią przed zawałem i zaparciami, ale też ułatwiają odchudzanie!

2015-11-09 10:00

Na rynku dostępne są dziesiątki ich odmian. Każdy znajdzie swój ulubiony smak. A jabłka to nie tylko przepyszne owoce, ale też neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają prawidłowe trawienie, przez co wspierają odchudzanie. Są doskonałe dla naszego zdrowia, ale również dla urody. A wystarczy zjeść jedno dziennie.

Jesień jest najlepszym okresem na jedzenie jabłek. Przede wszystkim ze względu na to, że właśnie teraz są one najlepszej jakości, bo są najświeższe. Dietetycy polecają jedzenie tych owoców w jak największych ilościach. Już w skórce jabłka znajdują się ogromne ilości pektyn, które potrafią oczyszczać nasz organizm z trujących substancji, ale również zmniejszą wchłanianie cholesterolu, chroniąc tym samym przed zawałem i miażdżycą. Wspomagają regulację perystaltyki jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom i wspierają proces odchudzania. Jabłka są źródłem wielu witamin, w tym witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. A w okresie jesiennym jest ona niezwykle ważne. Wspomagają proces odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce oraz układ nerwowy. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu zęby, włosy i paznokcie stają się zdrowsze i mocniejsze.

Zobacz: Odchudza, wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie. Poznaj właściwości grejpfruta

Przeczytaj też: Pomarańcze idealne na NIESTRAWNOŚĆ

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki