Jesień jest najlepszym okresem na jedzenie jabłek. Przede wszystkim ze względu na to, że właśnie teraz są one najlepszej jakości, bo są najświeższe. Dietetycy polecają jedzenie tych owoców w jak największych ilościach. Już w skórce jabłka znajdują się ogromne ilości pektyn, które potrafią oczyszczać nasz organizm z trujących substancji, ale również zmniejszą wchłanianie cholesterolu, chroniąc tym samym przed zawałem i miażdżycą. Wspomagają regulację perystaltyki jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom i wspierają proces odchudzania. Jabłka są źródłem wielu witamin, w tym witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. A w okresie jesiennym jest ona niezwykle ważne. Wspomagają proces odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce oraz układ nerwowy. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu zęby, włosy i paznokcie stają się zdrowsze i mocniejsze.
Zobacz: Odchudza, wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie. Poznaj właściwości grejpfruta
Przeczytaj też: Pomarańcze idealne na NIESTRAWNOŚĆ