Zielone, soczyste i pachnące piętrzą się na targowych i sklepowych półkach. Świeży, obrany ze skórki ogórek z odrobiną soli to dla wielu osób kwintesencja lata. Warto po nie sięgać, bo te zielone, chrupiące warzywa są pełne niezbędnych składników odżywczych i mają mnóstwo zastosowań kulinarnych. Niezależnie od tego, czy lubisz je pokrojone, kiszone, czy zmiksowane na orzeźwiający koktajl, oto pięć faktów na temat ogórków, które musisz znać.
Oto 5 powodów, dla których warto jeść ogórki. Wykorzystaj sezon na te warzywa, bo mają niesamowite właściwości
1. Dlaczego warto jeść ogórki? Mają znakomite właściwości nawadniające
Dzięki wysokiej zawartości wody, ogórki doskonale nawadniają organizm. Te warzywa składają się w około 96 proc. z wody, dlatego pomagają uzupełnić poziom płynów w organizmie, co czyni je idealną przekąską podczas gorących, letnich dni. Sprawdzą się także jako przekąska po treningu. Poza tym ogórki są znane ze swoich właściwości kojących skórę. Mogą pomóc nawilżyć i odżywić skórę. Plasterki ogórka nałożone na oczy mogą zmniejszyć obrzęki i odświeżyć zmęczone oczy. Dodatkowo ekstrakt z ogórka jest częstym składnikiem wielu produktów do pielęgnacji skóry.
2. Dlaczego warto jeść ogórki? Ogórek to cenne źródło witamin i minerałów
Ogórki zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Są źródłem witamin K, C i A, a także minerałów, takich jak magnez, potas i mangan. Włączenie ogórków do diety może zapewnić szereg korzyści zdrowotnych. Jedzenie ogórków zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, reguluje ciśnienie krwi oraz oczyszcza organizm z nadmiaru wody i toksyn.
3. Dlaczego warto jeść ogórki? Te warzywa są niskokaloryczne i wspomagają trawienie
Ogórki są bogate w błonnik, który pomaga regulować wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Dodatkowo ogórki zawierają enzym zwany erepsyną, który pomaga w trawieniu białka. Ponadto szukasz zdrowej, niskokalorycznej przekąski, ogórki to doskonały wybór. W 100 gramach jest jedynie około 16 kalorii. Możesz więc cieszyć się nimi bez poczucia winy, jednocześnie zaspokajając głód.
4. Dlaczego warto jeść ogórki? Pomocnik w walce z nieświeżym oddechem
Ogórki mogą pomóc w walce z nieświeżym oddechem. Umieszczenie plasterka ogórka na podniebieniu na 30 sekund może pomóc w wyeliminowaniu bakterii powodujących nieświeży oddech. Wysoka zawartość wody w ogórkach pomaga również stymulować produkcję śliny, co pomaga w wypłukiwaniu bakterii powodujących nieprzyjemny zapach.
5. Dlaczego warto jeść ogórki? Wszechstronny składnik kulinarny
Ogórki są niezwykle wszechstronne w kuchni. Możesz ich używać w różnych potrawach, od sałatek i kanapek po zupy i koktajle. Ich orzeźwiająca chrupkość dodaje posiłkom tekstury i dobrze komponuje się z szeroką gamą smaków.
ZOBACZ TEŻ: Jedz ogórki, póki trwa sezon. 5 niesamowitych właściwości świeżych ogórków