W badaniu wzięło udział 120 tysięcy ludzi zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wiek osób badanych to 55-69 lat. Jakie były wyniki? Okazało się że badani, którzy jedli dziennie około 10 gramów różnego rodzaju orzechów (to bardzo niewielka ilość, bo mniej niż pół garści) byli mniej narażeni na choroby, które grożą przedwczesną śmiercią, takie jak: cukrzyca, choroby układu oddechowego czy nawet raka. Z czym to się wiąże? Orzechy zawierają jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, przeciwutleniaczy oraz włókna roślinnego. Naukowcy podczas badań wzięli też pod uwagę fakt, że osoby które jadły orzechy dbały, aby w ich codziennej diecie nie zabrakło też warzyw i owoców. Większość tych osób nie cierpiała na nadwagę, co też na pewno miało pozytywny wpływ na ogólny wynik.
Zobacz też: Sekrety Zdrowia i Urody: Dieta śródziemnomorska
Przeczytaj też: Sekrety Zdrowia i Urody: Jak wzmocnić włosy
Polecamy też: Dieta ketogeniczna zapobiega nowotworom. Na czym polega?