Jeżeli szparagi jeszcze nie zagościły w twoim jadłospisie, zmień to jak najszybciej. Masz jeszcze miesiąc! W czerwcu bez problemu dostaniesz te warzywa w każdym sklepie, w niskiej cenie. Te zielone, niepozorne łodygi są bardzo zdrowe. Wśród witamin jakie zawierają, goszczą B, C, K. Do tego szparagi są źródłem kwasu foliowego, który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, potasu, fosforu, żelaza i soli mineralnych. Jakby miały mało zalet, są też niskokaloryczne. Są łatwe w przyrządzeniu. Przed gotowaniem warto je związać, aby we wrzątku się nie rozpadły. W sklepach znajdziesz dwa rodzaje szparagów: zielone i białe. Białe należy obrać ze skórki, natomiast zielone wystarczy jedynie opłukać. Gotować należy je przez około 15 minut - do miękkości. Możesz je równie przyrządzić na grillu i w piekarniku. Polecamy je dodawać do dania głównego jako warzywo, jako przystawka, bądź zrobić z nich zupę krem. Wszystko zależy od twojej fantazji i upodobań kulinarnych.
Zobacz też :Fryzury ślubne 2015. Wybierz idealną dla siebie!
Przeczytaj też: DOMOWE LODY! Zrób je sama!