szparagi, warzywa, śniadanie, obiad

i

Autor: pinterest

Jedz sezonowe warzywa! Poznaj szparagi!

2015-05-26 13:00

W maju wśród warzyw sezonowych zdecydowanie królują szparagi. Nie są jeszcze bardzo popularne, jednak coraz częściej goszczą na polskich stołach. Bardzo dobrze! Nie dość, że można je przyrządzić na wiele sposób, to do tego są smaczne i zdrowe. W maju i czerwcu warto je jeść często, gdyż sezon szparagowy trwa jedynie przez te dwa miesiące.

Jeżeli szparagi jeszcze nie zagościły w twoim jadłospisie, zmień to jak najszybciej. Masz jeszcze miesiąc! W czerwcu bez problemu dostaniesz te warzywa w każdym sklepie, w niskiej cenie. Te zielone, niepozorne łodygi są bardzo zdrowe. Wśród witamin jakie zawierają, goszczą B, C, K. Do tego szparagi są źródłem kwasu foliowego, który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, potasu, fosforu, żelaza i soli mineralnych. Jakby miały mało zalet, są też niskokaloryczne. Są łatwe w przyrządzeniu. Przed gotowaniem warto je związać, aby we wrzątku się nie rozpadły. W sklepach znajdziesz dwa rodzaje szparagów: zielone i białe. Białe należy obrać ze skórki, natomiast zielone wystarczy jedynie opłukać. Gotować należy je przez około 15 minut - do miękkości. Możesz je równie przyrządzić na grillu i w piekarniku. Polecamy je dodawać do dania głównego jako warzywo, jako przystawka, bądź zrobić z nich zupę krem. Wszystko zależy od twojej fantazji i upodobań kulinarnych.

Zobacz też :Fryzury ślubne 2015. Wybierz idealną dla siebie!

Przeczytaj też: DOMOWE LODY! Zrób je sama!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki