Jesień to okres sprzyjający rozwojowi wszelkich wirusów, które wywołują u nas nieznośne choroby, m.in. takie jak grypa czy przeziębienie. Wiedzą o tym firmy farmaceutyczne, których produkty są w tym okresie intensywnie reklamowane w mediach. Wiadomo, każdy chce pozbyć się uciążliwego przeziębienia czy grypy jak najszybciej i chętnie sięga po najróżniejsze lekarstwa. W czasie infekcji trzeba uzupełniać niedobory witaminy C, bo to ona jest odpowiedzialna za naszą odporność. Jednak ważne też, aby pamiętać, że podczas przeziębienia i grypy nie wolno spożywać świeżych ogórków. Dlaczego? Zawierają one dużą dawkę askorbinazy, enzymu rozkładającego witaminę C. Jedząc ogórki, niwelujemy działanie tej witaminy, a co za tym idzie - trudniej będzie nam wrócić do zdrowia, a męczące objawy choroby będą nam doskwierać o wiele dłużej.
Zobacz: Jabłka mogą szkodzić! Sprawdź, kiedy na nie uważać
Przeczytaj też: SZOK! Sok pomarańczowy wcale nie jest zdrowy?