Tarczyca

i

Autor: Getty images

Jesteś ciągle niewyspana? Zobacz, jak możesz sobie pomóc

2022-10-26 18:03

Objawy, które mogą Cię zaniepokoić i skierować do lekarza na diagnostykę to zmęczenie, senność, spowolnienie funkcji fizycznych i psychicznych. Choroby tarczycy dotykają coraz większą ilość osób, zdecydowanie częściej chorują kobiety i osoby starsze. Pomóż sobie. Stosuj dietę na choroby tarczycy.

Tarczyca jest gruczołem położonym z przodu krtani. Wydziela hormony tyroksynę (T4), trijodotyroninę (T3) i kalcytoninę. Pierwsze dwa związane są z przemianą materii – zwiększają jej tempo, trzeci reguluje poziom wapnia w organizmie. Jeśli dochodzi do zaburzenia syntezy tyroksyny mamy do czynienia z niedoczynnością tarczycy, którą można zdiagnozować przy podwyższonym poziomie innego hormonu – TSH. Przy niedoborze TSH mamy do czynienia z nadczynnością tarczycy.

Choroby tarczycy

Choroby tarczycy dotykają coraz większą ilość osób – niedoczynność tarczycy dotyka 1-6% populacji, zdecydowanie częściej chorują kobiety i osoby starsze – po 74 r.ż. – w tej grupie nawet 1 na 5 kobiet może mieć niedoczynność tarczycy.

Niepokojące objawy

Objawy, które mogą Cię zaniepokoić i skierować do lekarza na diagnostykę to: zimne dłonie i stopy, słabe, wypadające włosy, wzrost masy ciała pomimo braku łaknienia, uczucie zimna, marznięcie, zmęczenie, senność, spowolnienie funkcji fizycznych i psychicznych, suchość skóry, wolna praca serca – niskie tętno i ciśnienie, zaparcia, obrzęk twarzy.

Niedoczynność tarczycy

Jeśli lekarz stwierdzi niedoczynność tarczycy, to najczęściej pacjent dostaje lek zawierający syntetyczne hormony tarczycy. Leczenie farmakologiczne wzmacniamy odpowiednią dietą – dostosowaną do stanu zdrowia każdego pacjenta. Bardzo ważnym czynnikiem jest również aktywność fizyczna – niedoczynność tarczycy osłabia metabolizm, musimy go podkręcać – umiarkowana aktywność fizyczna jest nieodzownym warunkiem skutecznego leczenia.

Tarczycowa dieta

Dieta powinna być pełnowartościowa, pory posiłków regularne, produkty świeże, nieprzetworzone. Nie należy stosować diety niskobiałkowej. Ważna jest jakość tłuszczy – unikaj zwierzęcych, wybieraj roślinne. Pamiętaj o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega 3 i witaminie D3. Warto zbadać sobie poziom witaminy D3 we krwi, aby odpowiednio zbilansować dietę lub włączyć suplementację. Nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu – 2 litry płynów bez cukru powinny być codziennym standardem. Ze składników, które wspomagają pracę tarczycy należy wymienić jod, żelazo, selen i cynk. Odpowiednie spożycie tych składników mineralnych wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Jod dodawany jest do soli kuchennej, ale nie nadużywaj soli w celu uzupełnienia jodu w diecie! Najlepiej spożywać jod z produktów naturalnych: ryby morskie, owoce morza, wodorosty, skorupiaki, produkty mleczne. Selen znajdziesz w orzechach brazylijskich, rybach, skorupiakach, podrobach, jajkach, strączkach. Najlepszym źródłem żelaza w diecie jest mięso, ryby, żółtko jaja, otręby, pełnoziarniste produkty zbożowe, burak, szczaw, szpinak, pestki dyni, strączki. Cynk znajdziesz w ostrygach, pestkach dyni, kiełkach pszenicy, sezamie, wątrobie, mięsie, jajach, strączkach. Niektóre produkty spożywcze mogą wpływać na metabolizm jodu zmniejszając jego ilość w organizmie, a to może zaburzać produkcję hormonów tarczycy. Uważaj na nadmiar surowej kapusty, brukselki, jarmużu, kalafiora, rzepy i kalarepy, gotowane są mniej szkodliwe dla tarczycy. Soja jest również niepolecana – zmniejsza wchłanianie hormonów z tabletek.

Kraków: fabryczny ogród Krakowian. Jeszcze niedawno był tu dziki parking i śmietnik. Dzięki staraniom mieszkańców jest park

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki