Jeżyny to pyszne, leśne owoce. Zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, potas i bardzo zdrowe pektyny, które regulują poziom cholesterolu w organizmie. Aby zachować ich smak na dłużej, można robić z nich dżem, sok i alkohol. To słodkie wspomnienie lata umili długie, zimowe wieczory. Powiemy, jak przygotować pyszną jeżynówkę z wanilią.
>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory
Sposób przygotowania: Jeżyny lekko rozgnieść, wrzucić do słoja. Przeciąć strączek wanilii, dodać do jeżyn i całość zalać wódką i spirytusem. Tak przygotowaną mieszaninę odstawić na okres ok. 3 tygodni, można początkowo wystawić na działanie promieni słonecznych. Po tym terminie należy zlać ciecz z alkoholem i przefiltrować przez filtr do kawy. Następnie rozpuścić cukier w gorącej wodzie, syrop wlać do zlanego alkoholu i dobrze potrząsnąć, by płyny wymieszały się z cukrem. Odstawić na ok. 3 miesiące, najlepiej w chłodnym miejscu.