Juka ogrodowa pięknie wygląda i doskonale smakuje. Co zrobić z jadalnych kwiatów juki?

i

Autor: Shutterstock

Dom i ogród

Juka ogrodowa jest jadalna. Z kwiatów przygotujesz pyszne dania. Oto co zrobić z juki ogrodowej

2024-07-09 5:23

Juka ogrodowa to piękny egzotyczny kwiat, który doskonale udaje się w naszym klimacie. Roślina należy do grona tych, z których bukiet nadaje się także na obiad. Białe kwiaty, które wyrastają z długiej zielonej łodygi, intensywnie pachną i świetnie smakują.

Juka ogrodowa nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje. Kwiaty można jeść na surowo, zapiekać, dusić oraz kisić. Zanim przygotujemy z nich danie, trzeba spróbować płatków. Jeśli są zbyt gorzkie, warto je najpierw obgotować. Zazwyczaj jednak kwiaty juki są słodkie i chrupiące. Przypominają trochę kalarepkę.

Juka ogrodowa jest jadalna. Z kwiatów przygotujesz pyszne dania. Oto co zrobić z juki ogrodowej

Kwiaty juki ogrodowej można dusić, smażyć, zapiekać i jeść na surowo. Można ich także użyć jako efektownej i jadalnej dekoracji ciast i tortów. Sprawdza się również jako dodatek do pizzy i sałatki. Jednym z najpopularniejszych przepisów na ich wykorzystanie są kiszonki. Ich przygotowanie nie różni się od tradycyjnych ogórków. Potrzebujemy: sól (łyżeczka na litr wody), kilka ząbków czosnku, liście dębu oraz czarnej porzeczki, papryczkę chili (opcjonalnie), wodę i kwiaty juki. Przyprawy i kwiaty układamy ciasno w słoiczkach, zalewamy solanką, zakręcamy słoiki i odstawiamy na dwa tygodnie w chłodne zacienione miejsce. Ważne, żeby kwiaty były słodkie, gorzkie, jak pisaliśmy wyżej, trzeba wcześniej obgotować. Innym przepisem z użyciem kwiatów juki są naleśniki, które przygotowujemy tak jak naleśniki z kwiatami czarnego bzu. Świetne będą także kwiaty smażone w tempurze. Kwiaty duszone w śmietanie z porami lub cebulą doskonale pasują do makaronu. Świeże uzupełnią smak sałatki z bobu, arbuza, fety i mięty. Kwiaty juki ogrodowej są jadalne, ale nie wolno jeść ich zbyt dużo, ponieważ zawierają szkodliwe saponiny, odpowiedzialne za gorzki smak. Jednak sałatka, kiszonka lub omlet z juką zjedzony od czasu do czasu nie powinien nam zaszkodzić. Jadalny jest także korzeń juki. Można z niego zrobić purée lub frytki.

ZOBACZ TEŻ: To najczyściej kopiowany sernik na świecie. Gdzie zjesz oryginalny sernik baskijski? Adres i historia powstania kremowego ciasta

Stryjenka Stefa miałaby w tym quizie 10/10. Czy wiesz, kto jest kim w rodzinie? Jeśli zdobędziesz połowę punktów, to biegnij do babci na korepetycje

Pytanie 1 z 10
Na rozgrzewkę coś łatwego. Szwagier to:
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają