Juka ogrodowa nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje. Kwiaty można jeść na surowo, zapiekać, dusić oraz kisić. Zanim przygotujemy z nich danie, trzeba spróbować płatków. Jeśli są zbyt gorzkie, warto je najpierw obgotować. Zazwyczaj jednak kwiaty juki są słodkie i chrupiące. Przypominają trochę kalarepkę.
Juka ogrodowa jest jadalna. Z kwiatów przygotujesz pyszne dania. Oto co zrobić z juki ogrodowej
Kwiaty juki ogrodowej można dusić, smażyć, zapiekać i jeść na surowo. Można ich także użyć jako efektownej i jadalnej dekoracji ciast i tortów. Sprawdza się również jako dodatek do pizzy i sałatki. Jednym z najpopularniejszych przepisów na ich wykorzystanie są kiszonki. Ich przygotowanie nie różni się od tradycyjnych ogórków. Potrzebujemy: sól (łyżeczka na litr wody), kilka ząbków czosnku, liście dębu oraz czarnej porzeczki, papryczkę chili (opcjonalnie), wodę i kwiaty juki. Przyprawy i kwiaty układamy ciasno w słoiczkach, zalewamy solanką, zakręcamy słoiki i odstawiamy na dwa tygodnie w chłodne zacienione miejsce. Ważne, żeby kwiaty były słodkie, gorzkie, jak pisaliśmy wyżej, trzeba wcześniej obgotować. Innym przepisem z użyciem kwiatów juki są naleśniki, które przygotowujemy tak jak naleśniki z kwiatami czarnego bzu. Świetne będą także kwiaty smażone w tempurze. Kwiaty duszone w śmietanie z porami lub cebulą doskonale pasują do makaronu. Świeże uzupełnią smak sałatki z bobu, arbuza, fety i mięty. Kwiaty juki ogrodowej są jadalne, ale nie wolno jeść ich zbyt dużo, ponieważ zawierają szkodliwe saponiny, odpowiedzialne za gorzki smak. Jednak sałatka, kiszonka lub omlet z juką zjedzony od czasu do czasu nie powinien nam zaszkodzić. Jadalny jest także korzeń juki. Można z niego zrobić purée lub frytki.