Mimo że od dłuższego już czasu panuje moda na zdrowy styl życia i promowane są aktywność fizyczna oraz odpowiednie odżywianie, to jednak otyłość wciąż jest jedną z najpopularniejszych chorób XXI wieku. Wszyscy z nią walczą, a dopiero teraz naukowcy odkryli, jaka potrawa jest najbardziej tucząca i sprzyja otyłości. Tą sprawą zajęli się badacze z Uniwersytetu Duke-National w Singapurze. W badaniach wzięto pod uwagę dzieci urodzone między 1991 a 1992 rokiem. Sprawdzono ich wagę, wzrost, BMI, a także styl życia. Na tej podstawie wysnuto wnioski, które jednak nie są zaskakujące. - Odkryliśmy, że frytki to jedzenie, które najbardziej przyczynia się do otyłości wśród młodych. Frytki dostarczają wiele energii, jednak nie sprawiają, że czujemy się syci. Pomimo to, są jedną z najczęściej wybieranych przekąsek wśród dzieci - powiedzieli naukowcy. Dzieci, które odżywiały się pełnoziarnistymi produktami i jedzeniem z wysoką zawartością błonnika nie musiały martwić się o nadwagę.
Zobacz też:Dieta ketogeniczna zapobiega nowotworom. Na czym polega?
Przeczytaj też:Dieta księżnej Kate. Tak schudła księżna Cambridge
Polecamy też:Przeterminowane produkty w dietach pudełkowych – ostrzega sanepid