Kaczka z farszem żurawinowym i jabłkami
Kaczka pieczona z winnymi jabłkami to klasyk polskiej kuchni. Dodatek żurawiny wzbogaci smak wykwintnego dania, idealnego na świąteczny obiad
Składniki:
1 kaczka (ok. 2,5 kg),
1 cebula,
2 jabłka antonówki,
5 dag smalcu drobiowego lub wieprzowego,
majeranek, czosnek, pieprz, sól
Farsz:
3 dag masła,
1 jajko,
1 mała cebula,
15 dag bułki tartej,
10 dag żurawin
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki mielonej przyprawy korzennej
sól, pieprz
Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę myjemy, osuszamy, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu ze środka, a następnie nacieramy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Nadzienie: na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy tartą bułkę, żurawiny, natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wlewamy roztrzepane jajko, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Nadziewamy kaczkę farszem przez otwór w szyi, który następnie zasłaniamy skórką i spinamy wykałaczką. Całą skórę kaczki nakłuwamy widelcem, nacieramy z wierzchu solą i pieprzem. Drucianą podstawkę wkładamy do brytfanny, a na niej układamy kaczkę piersiami do dołu. Pieczemy w temp. 200 st. C przez 25 minut, aż się zrumieni. Odlewamy nadmiar tłuszczu, przewracamy kaczkę na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut. Zmniejszamy temp. do 180st. C., dodajemy pozbawione gniazd nasiennych ćwiartki jabłek i dalej pieczemy przez 1 godzinę, nie podlewając tworzącym się sosem. Wyłączamy piekarnik, ale kaczkę zostawiamy jeszcze na kilka minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Zobacz też: Pomysły, jak wykorzystać kapustę
Kaczka po seczuańsku
Bardzo popularne danie z kuchni chińskiej, które możemy przyrządzić w domu. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu a smakuje wybornie
Składniki:
2 piersi kacze,
sałata,
dymka,
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki miodu,
2 łyżki sherry,
Sos:
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka miodu,
1 łyżka octu winnego,
olej do smażenia
Sposób przygotowania: Umyte i wysuszone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a następnie pieczemy w temp. 200 st. C, aż będzie zrumienione i miękkie. Mięso wyjmujemy z sosu, który odstawiamy do schłodzenia. Z powstałej galaretki zdejmujemy tłuszcz i przygotowujemy sos. Na oleju smażymy posiekaną cebulę i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy sos sojowy, miód i ocet. Wszystko razem mieszamy i dodajemy galaretkę z sosu z pieczenia kaczki. Studzimy. Kaczkę kroimy w plastry, które układamy na zielonej sałacie. Polewamy zimnym sosem i posypujemy dymką.
Zobacz też: Sezon na pigwę